Předseda představenstva Jung: Škodovka neví, kolik v příštím roce vyrobí

Frankfurt - Situace na automobilovém trhu je nyní tak nejistá, že mladoboleslavská automobilka Škoda Auto si zatím není schopna stanovit plán výroby na rok 2009. Německému motoristickému magazínu Auto Motor und Sport to řekl předseda představenstva Škody Auto Reinhard Jung. Uvedl také, že cíl překročit do roku 2011 nebo 2012 v prodeji hranici milionu vozů je za současné situace nerealistický.

„Jsme v této chvíli stále ještě ve fázi, kdy dostáváme z jednotlivých trhů nepříznivé zprávy každý týden nebo skoro každý den,“ řekl Jung. Dodal však, že Škoda si příští rok i tak povede lépe než její konkurenti.

Podle serveru motejlek.com prodeje firmy na některých důležitých trzích v listopadu meziročně dramaticky propadly. V Británii Škoda Auto prodala o 37 procent vozů méně než loni, na Ukrajině o 45 procent a ve Španělsku o 50 procent. Pro firmu je Británie po Německu druhým největším zahraničním trhem, Španělsko šestým a Ukrajina osmým.

Příští rok chce Škoda zachovat výrobu 

Škoda v listopadu zrušila svůj původní cíl vyrobit v letošním roce 700 tisíc vozů a pouze sdělila, že i tak vyprodukuje více aut než v roce 2007. Jeden z manažerů pak uvedl, že příští rok chce firma zachovat letošní produkci.


Loni prodeje vozů Škoda vzrostly o 14,5 procenta na více než 630 tisíc aut. Letos však světové automobilové trhy zasáhla finanční krize a globální ekonomická recese provázená těžkými propady prodeje na většině trhů.

Čtyřdenní pracovní týden Škoda možná nevyužije 

Největší český výrobce automobilů ke konci roku několikrát výrazně omezil výrobu a před Vánoci zahájil celopodnikovou odstávku, která skončí v noci z 12. na 13. ledna. Vedení automobilky již také rozhodlo, že od ledna do června 2009 omezí výrobu na čtyři pracovní dny.

Jung však pro magazín uvedl, že Škoda plán omezení výroby na čtyři dny v týdnu nemusí nutně naplnit. Očekává, že automobilka bude schopna se v krátké době vrátit zpět k pětidennímu pracovnímu týdnu.