Stát chce farmářům pomoci s mlékem i na evropské úrovni

České Budějovice - Stát výrazně pomůže výrobcům a zpracovatelům mléka. Kromě dříve oznámených garancí bankovních úvěrů dnes ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) farmářům přislíbil, že v rámci českého předsednictví EU navrhne zavedení exportní dotace na mléko i mléčné výrobky do třetích zemí a také intervenční výkupy. Přebytečné mléko by tak stát začal vykupovat za dohodnutou cenu, což zemědělci v zásadě vítají. Chtějí ale rychlé řešení.

„Budeme prosazovat podporu exportu do třetích zemí. To se jedná především o Rusko, Ukrajinu a další země,“ řekl Gandalovič po dnešním jednání. Výsledný efekt by se podle něj mohl projevit až ve druhém čtvrtletí. Ostatní ministry zemědělství chce o tom Gandalovič informovat už na prvním společném jednání.

„Intervenční výkupy by rezortu určitě pomohly. Musí se to ale vyřešit velice rychle. Cena v České republice je nižší oproti cenám v Evropské unii už zhruba o 80 procent. Za 6,50 Kč se mléko nedá vyrábět dlouhodobě. Pokud to nedokážeme během měsíce nebo dvou zastabilizovat, dojde k dalšímu poklesu skotu,“ poznamenal místopředseda mlékařského a hospodářského družstva Jih Zdeněk Houška. Znamenalo by to zároveň propouštění a růst dovozu mléčných výrobků.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Agrární komora (AK) situaci označuje za kolaps na trhu s mlékem. Jeho cena v průběhu loňského roku klesla o 30 procent a prolomila hranici sedmi korun. Finanční krize navíc komplikuje získávání bankovních úvěrů. Většina družstev žije totiž z provozních úvěrů, které jim banky nechtějí poskytovat. Státní garance tak podle zemědělců nestačí.

Nejhorší situace je zřejmě u nejmenších farmářů na vsích. Mléka je nyní nadbytek a hrozí, že jej mlékárny přestanou od nich odebírat. Drobní chovatelé se proto obávají krachu. „Pokud by mléko od malých dodavatelů nebylo odebíráno, tak je to pro ně fakticky konec se zemědělskou činností,“ řekl místopředseda Asociace soukromého zemědělství České republiky Václav Perník.