EU mléčné kvóty kvůli propadu cen měnit nebude

Brusel - Evropská komise i české předsednictví se na dnešním jednání ministrů zemědělství EU postavily proti možnosti, že by unie měnila dohodnutá pravidla týkající se kvót na produkci mléka. Po přehodnocení unijní politiky v této oblasti v posledních měsících volají zemědělci z některých členských států. Kvůli propadu výkupních cen mléka se totiž řada z nich dostala do vážných problémů.

EU se loni na podzim po složitých debatách dohodla, že kvóty na mléko budou zrušeny v roce 2015. Do té doby se budou každý rok zvyšovat o jedno procento, aby producentům umožnily „měkké přistání“.

Ceny, které dostávají za mléko jeho producenti, se v posledních měsících kvůli snižování poptávky a nárůstu konkurence ze zahraničí výrazně propadly. Proti vrcholu, který byl předloni na podzim, klesly zhruba o polovinu. Brusel už kvůli tomu musel přijmout některá mimořádná opatření. Mimo jiné třeba začal podporovat vývoz mléka a mléčných výrobků z unie do třetích zemí.

Peka Personen, generální tajemník asociace evropských zemědělců COPA-COGECA:

„Evropští zemědělci jsou pod velkým tlakem. Kromě mléka zažívá propad i vepřové.“

Německá ministryně Ilse Aignerová dnes řekla, že Berlín chce vypracování zprávy, která by měla rozhodnutí o kvótách zhodnotit. Německo podle ní loni upozorňovalo, že rozhodnutí o kvótách vyšle špatný signál trhu. „Bohužel naše obavy se ukázaly jako oprávněné,“ dodala. Podobné hlasy zaznívaly i z dalších zemí. Případné pozastavení růstu kvót by mělo umožnit, že na trhu nebude tolik mléka, což by mělo vést k navýšení ceny.

Změna „mléčné politiky“ je mrtvá myšlenka, tvrdí eurokomisařka

„Musím zdůraznit, že nejsem připravena jednat o úplném přeorientování mléčné politiky EU, jak někteří z vás navrhují,“ řekla eurokomisařka pro zemědělskou politiku Mariann Fischer Boelová před ministry. Novinářům pak řekla, že tato myšlenka je mrtvá. Jde prý jen o politickou debatu, která nicméně vysílá špatný signál zemědělcům. Proti se staví i české předsednictví. „Neexistuje možnost, že bychom teď otevírali health check (reformu zemědělské politiky), to by znamenalo zase destabilizaci celého sektoru na mnoho měsíců,“ řekl k tomu český ministr Petr Gandalovič, který jednání jako zástupce českého předsednictví šéfoval.

S kolegy také kromě situace na trhu s mlékem jednal i o širších dopadech současné vážné hospodářské krize na zemědělství. Ta se projevuje tím, že se snižuje poptávka a farmáři nemají přístup k úvěrům, avšak na stranu druhou jim náklady neklesají. Podle Gandaloviče se ale dá čekat, že v dlouhodobém horizontu poptávka po zemědělských produktech opět poroste.

K zemědělcům putuje miliarda eur

V rámci pětimiliardového balíčku, který Evropská unie schválila minulý týden, se počítá s jednou miliardou eur na zemědělství. „To znamená pro ČR více než 800 milionů korun. Je to pro rok 2009 a 2010,“ upřesnil sumu určenou českým farmářům Petr Gandalovič. Každá země peníze využije podle potřeby. Při rozdělování bude hrát roli i to, jak se zemědělci o zvířata starají. Lepší podmínky pro krávy přinesou majitelům víc peněz.

Před tím, že pytel s dotacemi pro agrárníky není a ani nemůže být bezedný však varuje agrární analytik Petr Havel: „Trh už je podporáván takovým způsobem, že už to víc nejde, pokud by měla být ještě nějaká další opatření, tak Evropská unie riskuje sankce ze strany Světové obchodní organizace.“