Průmyslová výroba i inflace v EU prudce klesly

Brusel/Praha - Průmyslová výroba se v Evropské unii v únoru meziročně propadla o rekordních 17,5 procenta, v eurozóně klesla dokonce o 18,4 procenta. Jak vyplývá z údajů Evropského statistického úřadu (Eurostatu), jde o nejhlubší propad od roku 1990, odkdy se tento údaj sleduje. V Česku meziroční pokles v únoru podle statistiků činil 20,3 procenta, ale vůbec největší propad v tomto směru zažily Estonsko (přes 30 procent), Lotyšsko (více než 24 procent) a Španělsko (22 procent). Evropu trápí také hrozba deflace. Ceny zboží a služeb rychle padají na Slovensku, kde v březnu podle metodiky Evropské unie zpomalily tempo meziročního růstu na 1,8 procenta, což je nejníže za posledních 18 měsíců.

Na citelném propadu průmyslové výroby se výrazně projevují dopady současné finanční a hospodářské krize, která podle řady expertů nemá v poválečné historii EU obdoby. Řada podniků uzavírá kvůli krizi své továrny či omezuje provoz. Odkládají se také investice.

„Zveřejnění výkonu evropského hospodářství je jen potvrzením toho, co firmy v ČR v uplynulých měsících už poznaly na svém hospodaření. Dramaticky jim poklesl počet zakázek a snížil se export jejich zboží na západní trhy, zejména Německa, kam míří třetina českého vývozu a kde došlo ještě k většímu propadu,“ uvedl ke statistikám prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Pokud se situace na trzích zemí eurozóny nezlepší, nelze podle něj očekávat ani optimističtější zprávy z tuzemského průmyslu.

Nejnižší inflace v historii

Špatnou zprávou jsou i údaje o spotřebitelských cenách, jejichž růst v březnu zpomalil na 0,6 procenta z únorových 1,2 procenta. Inflace je v eurozóně nejnižší v historii. Růst spotřebitelských cen citelně zpomaluje i v celé unii. V březnu se inflace propadla na 1,3 procenta z únorových 1,8 procenta. Jedinými státy EU, kde růst cen zrychluje, jsou Česko, Kypr a Polsko.

Miroslav Frayer, analytik Komerční banky:

„Deflační hrozby v eurozóně hrozí, pravděpodobně v polovině letošního roku uvidíme meziroční pokles spotřebitelských cen, což je pro podniky špatnou zprávou, protože pokud ceny klesají, tak nejsou ochotny produkovat za nižší ceny.“

Růst cen rapidně zpomaluje na Slovensku, kde ceny zboží a služeb v březnu podle metodiky Evropské unie zpomalily tempo meziročního růstu na 1,8 procenta, což je nejníže za posledních 18 měsíců. V únoru roční míra inflace podle metodiky EU činila 2,4 procenta. Během třetího letošního měsíce se ceny snížily o 0,3 procenta.

Inflace na Slovensku klesá už šestým měsícem v řadě, podle odlišné metodiky tamního statistického úřadu zvolnila tempo na 2,6 procenta z únorových 3,1 procenta.