Jaké zavazadlo vybrat před dovolenou?

Praha - Podle velikosti, designu, kvality či přítomnosti koleček se Češi rozhodují o koupi nového zavazadla. Vycestovat na dovolenou můžeme s kufrem či cestovní taškou. Specializovaná prodavačka Veronika Seidlová tvrdí, že záleží na tom, kam cestující jede, na jak dlouho a za jakým účelem. Při výběru pak nesmíme podcenit kvalitu koleček, táhel, zipů a kapes.

„Záleží na tom, zda jedete k moři či jen tak, tak se určitě vyplatí koupit si cestovní tašku, kde se vejde cokoliv, pokud jedete pracovně, vyplatí se kufry, které mají i speciální místa na obleky, takže se vám nic nezmačká, mají i ramínka,“ radí při výběru specializovaná prodavačka Veronika Seidlová.



Pokud máme doma dost místa, určitě si koupíme kufr. „Na výběr máme 40litrový, 50litrový, existuje ale i 150litrový,“ dodává Seidlová. Kufry se teď vyrábějí látkové, ty dražší se speciální impregnací nebo skořepinové, které vydrží více, jsou však pochopitelně dražší.

Cestovní zavazadla (zdroj: ČT24)

Na co dávat při nákupu zavazadla pozor!

  • kvalita koleček
  • manipulace s táhlem
  • funkčnost zipů
  • zhotovení kapes


Vedle kufru s tradičním počtem dvou koleček se dá pořídit typ i se čtyřmi kolečky, se kterým se sice lépe manipuluje, je však nevhodný pro delší jízdu, protože jeho kolečka se časem mohou rychle zničit. Většina modelů se prodává s uzamykáním.

Cestovní tašku lidé vybírají podle praktičnosti, váhy a také vzhledu. Na trhu jsou k dispozici cestovní tašky klasické, do ruky, velké tašky s objemem 100 i 120 litrů, tašky na kolečkách, různých velikostí. Některé tašky mají dokonce třmeny, takže se z tašky ve chvilce může stát krosna na záda. Systém držadla je stejný jako u kufru, není však polohovací. Některé cestovní tašky vypadají stejně jako kufr. „Jediným rozdílem je skelet, je to tužší zespoda, ale je to zase skladnější,“ vysvětluje Seidlová. Pokud si vybíráme tašky na delší cesty, sáhneme po té dražší, pokud jedeme autem na dovolenou jednou za rok, úplně nám stačí levnější cestovní kabela.

  • Kufr zdroj: www.cestovnizavazadla.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/890/88937.jpg
  • Cestovní taška zdroj: www.nakupnicentrum.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/890/88936.jpg