Růst Asie bude letos 3,9procentní

Peking - Asie se zdá být mnohem více odolná vůči negativním vlivům globální finanční krize, než se čekalo, a ekonomický růst zde za podpory vlád oživuje. Uvedla to Asijská rozvojová banka (ADB), která současně zvýšila odhad růstu regionu pro letošní rok na 3,9 procenta z předchozích 3,4 procenta. K růstu přispívají hlavně Indie a Čína. Banka však současně varovala vlády, aby příliš brzy nezastavily stimulační programy.

Pro příští rok očekává ADB zvýšení hrubého domácího produktu o 6,4 procenta. V předchozí březnové předpovědi očekávala banka růst šest procent. Zpráva banky pokrývá 44 rozvíjejících se asijských ekonomik od Pákistánu po Jižní Koreu a Fidži. Součástí odhadu není Japonsko.

Pro Čínu zvýšila ADB odhad růstu na 8,2 procenta z původních sedmi procent a pro Indii na šest procent z předchozích pěti procent. Vyšší růst očekává banka také v Hongkongu a Indonésii. Pro Tchaj-wan, Thajsko a Malajsii však svůj odhad růstu banka snížila. ADB současně varovala, že oživení v regionu nemá ještě pevné základy a prodloužení globálního poklesu by mohlo zpomalit oživení zemí, které jsou vysoce závislé na obchodu. Vyzvala také k omezení bariér obchodu, aby se tak snížila závislost na západních vývozních trzích.

Inflace v regionu má zůstat mírná. Průměrná inflace v letošním roce má činit 1,5 procenta. Příští rok by však mohla stoupnout na 3,4 procenta.