Čína chce pružnější jüan

Peking – Kurz jüanu by se mohl změnit. Čínská centrální banka uvedla, že chce zlepšit režim fungování směnných kurzů. Jüan se bude nadále pohybovat v dříve vymezeném pásmu, jeho pohyb ale bude pružnější než dosud. Měna během krize výrazně zpevnila například vůči euru, řada států, zejména USA, ale Peking tlačí k dalšímu posílení. Právě k americkému dolaru se jüan pohybuje jenom minimálně, Američané tak mají vysoký obchodní deficit vůči Číně. Část analytiků oznámení centrální banky vnímá tak, že Čína podlehla tlaku zahraničí.

Poradce čínské centrální banky Li Tao-kchuej ovšem upozornil, že uvolnění kurzu jüanu vůči dolaru nemusí znamenat pouze jeho zpevňování. Za určitých okolností by mohl i klesnout.

Světoví ekonomové jsou ale přesvědčeni o tom, že jüan bude sílit. „Flexibilnější jüan pomůže zvýšit příjmy čínských domácností a poskytne i nezbytné pobídky k nasměrování investic do těch odvětví, která slouží čínským spotřebitelům,“ uvedl ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn.

Spojené státy, které by chtěly, aby jüan zásadně posílil, jsou přesvědčeny, že právě slabá čínská měna stojí za neobvykle vysokým obchodním deficitem USA v obchodu s Čínou. Peking se výpadům brání a o kurzovém režimu chce rozhodovat sám. „Když nynější fáze globální finanční krize dospěla do nejhoršího stádia, směnný kurz řady světových měn vůči americkému dolaru v různém rozsahu oslabil. Stabilita směnného kurzu žen-min-pi (jüanu) sehrála důležitou roli v tom, že snížila dopady krize, a výrazně tak přispěla k oživení asijské i globální ekonomiky,“ uvedla centrální banka.

Čínská změna zřejmě uspokojí Američany jenom částečně. Panuje totiž přesvědčení, že je jüan vůči dolaru podhodnocen až o 40 procent.