Apple stáhl z App Store aplikace kvůli nekalým úmyslům autora

New York - Společnost Apple stáhla z internetové prodejny App Store dosud neuvedený počet aplikací a současně připustila, že je jejich autor Thuat Nguyen šířil s nekalými prodejními úmysly. Stažení produktů předcházely stížnosti několika uživatelů, že se jejich účet v App Store zpřístupnil jeho aplikacím, píše dnešní vydání listu Wall Street Journal. Sílí tak otázky ohledně zabezpečení App Store. Platforma Apple se přitom dlouho považovala za bezpečnou pro transakce. Díky tomu uzavřela dohody s více než 100 miliony zákazníky, z nichž mají mnozí napojené účty na platební karty.

Podle tiskové mluvčí americké technologické firmy nedostávají vývojáři žádná citlivá data o spotřebitelích, kteří si aplikace stáhnou. Doporučila ale, aby zákazníci se spornými aplikacemi kontaktovali své finanční ústavy a změnili si do iTunes přístupové heslo.

Apple nabízí ze svých modelů přístup k novému softwaru

Spolu s příchodem úspěšných modelů iPod či iPhone nabídl Apple lidem snadný přístup k novému softwaru a dal jim tak důvod kupovat i nový hardware. App Store prodala přes 225 000 aplikací a novými firemními produkty na trhu jsou například počítačový tablet iPad nebo mobily iPhone 4.

V současnosti se však firma potýká s kritikou za přísnou kontrolu toho, které aplikace se smějí v App Store prodávat; stranou drží například programy od rivalů. Apple měl navíc potíže schvalovat aplikace včas, proto ředitel firmy Steve Jobs minulý měsíc uvedl, že se firma stížnostem věnovala a 95 procent aplikací schválila do týdne od jejich přihlášení.

I přes některé potíže je prodej technologií od Apple silný. „Jsme stále v periodě, kdy Apple v myslích spotřebitelů nedělá nic špatně,“ uvedl analytik společnosti Hapoalim Securities Kevin Hunt.