ČSSD: Návrh na snížení podpory stavebního spoření je protiústavní

Praha - Návrh vlády na změny v podpoře stavebního spoření je podle opoziční ČSSD protiústavní. Pokud bude předloha schválena, sociální demokracie podá ústavní stížnost, potvrdil to dnes úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Novela míří k projednání kabinetu. Ministerstvo financí chce uvalit mimořádnou 50procentní daň už na letošní státní podporu a snížení podpory u všech smluv pro další léta.

Bohuslav Sobotka:

„Takové věci si vláda demokratického právního státu vůči svým občanům skutečně dovolit v souladu s ústavou nemůže.“

„Vláda podle našeho názoru volí nepřiměřené prostředky k ochraně veřejného zájmu,“ prohlásil Sobotka, podle kterého návrh odporuje očekávání občanů v platnost zákonů. „Lze jej úspěšně napadnout u Ústavního soudu,“ domnívá se úřadující šéf ČSSD. Ministr financí Miroslav Kalousek již dříve uvedl, že stížnost podle jeho názoru nebude úspěšná.

Tisková konference ČSSD (zdroj: ČT24)

Ústavní stížnost může podat 41 poslanců nebo 17 senátorů. ČSSD bude chtít, aby soud zrušil jen sporné body novely. „Jde o zrušení dvou absolutně problematických částí této novely, které se týkají zpětné 50procentní daně a krácení státního příspěvku u stávajících smluv,“ upřesnil Sobotka. Předloha navíc zavádí také 15procentní zdanění úroků ze stavebního spoření.

Sobotka se pozastavil nad tím, že návrh rozpočtu pro příští rok platnost sporných návrhů jednoznačně předpokládá a počítá s tím, že se tak ušetří zhruba 6 miliard korun. „Pokud by Ústavní soud vyhověl případné stížnosti sociální demokracie, tak vláda nebude moci pro financování státního rozpočtu tyto prostředky využít,“ konstatoval Sobotka. Vláda by proto měla hledat úspory jinde.

ČSSD si láme hlavu se Zelenou úsporám i nájemným

Sociální demokraté dnes také kritizovali zkrácení rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení, který ukončí program podpory oprav panelových domů. Jihočeský hejtman Jiří Zimola vyzval kabinet, aby záležitost přehodnotil, protože řada panelových domů je podle něho v katastrofálním stavu.

ČSSD navíc předloží do sněmovny návrh zákona o místně obvyklém nájemném z bytů. Poslanec Stanislav Křeček podotkl, že po skončení deregulace nájemného soudy nebudou mít nástroj, podle kterého by rozhodovaly případné spory mezi pronajímateli a nájemci o výši nájemného. Soudy podle Křečka nemají možnost zjistit obvyklé nájemné v daném místě a rozhodovaly by podle nabídek realitních kanceláří.