Škrty na vysokých školách povedou podle ČSSD k jejich devastaci

Praha - Snížení rozpočtu veřejných vysokých škol, které v příštím roce chystá vláda, není podle sociálních demokratů krok správným směrem. Dle ČSSD návrh rozpočtu veřejným vysokým školám oproti letošku ubírá více než dvě miliardy korun. Tato situace má vést k „devastaci“ vysokých škol, které jsou prý už nyní podfinancované, dodává strana.

„Pokud bude toto výrazné snížení finančních prostředků pro vysoké školy pro rok 2011 schváleno, dostanou se české veřejné vysoké školy do kritické situace, která se nutně musí projevit v podobě jejich zřetelné devastace,“ vysvětlují sociální demokraté. Z toho důvodu dle poslance strany Ivana Ohlídala při projednávání rozpočtu ve sněmovně navrhnou navýšení peněz pro veřejné vysoké školy.

ČSSD uvádí, že některé vysoké školy by kvůlibnižším přílivům peněz do rozpočtu musely rovněž snížit počet studentů i počet vysokoškolských učitelů: „Některé z nich budou dokonce možná nuceny přerušit na určitou dobu svoji činnost včetně výuky.“

Tisková konference ČSSD (zdroj: ČT24)

Pod palbou kritiky se chystané vládní škrty ocitly už dříve, tentokrát od České konference rektorů. Vysoké školy se obávají, že budou muset kvůli úsporným opatřením státu již letos výrazně omezit výuku. Reagovaly tak na letošní krácení svého rozpočtu celkem o jednu miliardu korun. Navrhované nižší příjmy o další 2,3 miliardy v příštím roce by však mohly být pro vysoké školy zničující, říká předseda konference a rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala.

STARÉ LOGO, NEPOUŽÍVAT!
Zdroj: ČT24