Zdražení elektřiny se zřejmě dostane před Ústavní soud

Praha – Česká fotovoltaická průmyslová asociace chce podat ústavní stížnost na Energetický regulační úřad. Nelíbí se jí, že úřad počítá se zdražením elektřiny v roce 2011 pro domácnosti o 13 procent a pro podniky o zhruba 18 procent. Asociace považuje výpočet úřadu za chybný a neodůvodněně vysoký. Na regulační úřad kvůli němu útočí opakovaně, začátkem října mu vyhrožovala ze stejného důvodu žalobou.

„Všechny obnovitelné zdroje způsobí zdražení o sedm až osm procent, přičemž fotovoltaika pouze pět až šest procent,“ tvrdí prezident asociace František Smolka. Nepravdivá kalkulace regulačního úřadu podle něj povede ke zbytečnému zdražení elektřiny, proto asociace požaduje okamžitou opravu dat.

Právní zástupce fotovoltaické asociace Luděk Šikola:

„My vůbec nechceme vyhrožovat žádnými právními kroky, my chceme s Energetickým regulačním úřadem vyjednávat. Je tady ještě prostor pro to, abychom s ním vyjednávali, a my doufáme, že ani k té ústavní stížnosti nedojde.“

Energetický regulační úřad vychází z předpokladu, že na konci roku bude instalovaný výkon solárních elektráren v Česku zhruba 1 600 megawatt. To pak přinese avizované zdražení elektřiny o více než deset procent, protože se zvýší příspěvek na elektřinu z fotovoltaických zdrojů. Podle asociace však není v silách investorů do konce roku spustit větší celkový výkon než 1 200 megawatt.

Krom toho se regulační úřad podle asociace mýlí v i dalších číslech, například v očekávané spotřebě elektřiny. Regulační úřad si ale stojí za svým a tvrdí, že jeho odhady se už příliš nezmění. „Přál bych si, aby údaje fotovoltaické asociace byly správné, ale naše propočty bohužel skutečně poukazují na připojený výkon kolem 1 600 megawatt,“ oponuje místopředseda regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

Drobné úpravy ale přesto úřad připouští. „Na konci měsíce října oznámíme jakousi upravenou nebo aktualizovanou verzi všech hodnot,“ podotkl Němeček. Definitivní údaje o zdražení elektřiny budou podle něho zveřejněny na konci listopadu.

Regulační úřad: Občany strašit nechceme

„V první řadě si myslím, že úřad nestraší lidi, spíš říká realitu, která může nastat. Naše odhady jsou poměrně přesné a čísla, která říkáme, pokud nenastane nějaká zvláštní změna, myslím, výrazně měnit nebudeme,“ zdůraznil v rozhovoru pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

Fotovoltaická asociace tvrdí, že odhad zdražení Energetického regulačního úřadu bude mít negativní dopad na spotřebitele. Neodpovídá prý reálné situaci na trhu a na úkor spotřebitelů na něm vydělají velké energetické společnosti.