Německý průmysl má obavy z vlivu čínských státních firem

Berlín/Frankfurt – Průmyslové podniky v Německu se obávají rostoucího vlivu čínských státních firem ve východní Evropě a střední Asii. Píše o tom ekonomický list Financial Times. Němečtí průmyslníci Čínu podle listu podezírají z dumpingu. Kroky Číny podle německého výboru pro hospodářské vztahy s východní Evropou vyvolávají dojem, že Peking není veden ani tak ekonomickými, jako spíš politickými zájmy. To může mít tvrdé dopady na Evropskou unii.

Dumping, agresivní financování a garance, tak se Čína prosazuje

Čína se na trzích východní Evropy a střední Asie prosazuje především díky cenovému dumpingu, agresivnímu financování a štědrému poskytování garancí, tvrdí průmyslníci. Výbor se tedy obrátil na vládu v Berlíně, aby začala s Pekingem jednat a otázku také otevřela na půdě Evropské unie.

Výbor sepisuje všechny aktivity Číňanů, které se průmyslníkům nezamlouvají. V seznamu například popisuje, jak čínský státní podnik China Overseas Engineering Group získal zakázku na výstavbu dálnice v Polsku, když nabídl o třetinu nižší cenu než druhý nejlevnější zájemce v pořadí.

Čína svoje firmy zvýhodňuje, ty potom vyhrávají zakázky

V Srbsku potom čínské firmy uspěly v soutěži na výstavbu mostu za 170 milionů eur (asi 4,2 miliardy korun), a to prý jen díky tomu, že dostaly levnou půjčku 145 milionů eur. Zaplatily za ni prý jen asi poloviční úrok, než za jaký se dá obdobná půjčka získat na trhu. Úvěr totiž čínským firmám poskytl čínský státní finanční ústav Export-Import Bank of China.

Ve čtvrtek navíc zmínila kancléřka Angela Merkelová, že je nezbytně nutné, aby Evropa s Čínou důrazněji soutěžila o surovinové zdroje. To je totiž pro německé firmy další strašák, podotýká list.