Ve Francii to dál vře, miliony lidí v ulicích

Paříž – Ve Francii pokračují mohutné protesty odborů proti návrhu penzijní reformy. Dnes vyšly do ulic tři miliony lidí. Zatím nejsou informace o žádných násilnostech. V celé Francii se konalo na 230 protestních demonstrací, kterých se v mnohatisícovém počtu zúčastnili i středoškoláci. Kvůli stávkám dochází benzin na čerpacích stanicích i na letištích. Vláda požádala obyvatele, aby nepanikařili.

Podle francouzského ministra dopravy má letiště Charlese de Gaulla palivo pouze na několik dnů. Na letiště se mají začít převážet zásoby paliva ze skladů. Největší pařížské letiště Roissy oznámilo, že zásoby leteckého benzinu mu vydrží nejméně do pondělního večera, možná do úterý. Zásobování pro letiště Orly a Roissy je přerušováno. „Hledáme jiné cesty, jak zásobovat letiště. Doufáme, že to vyřešíme,“ uvedl zástupce formy dodávající letištím palivo.

Podle serveru BBC se do stávky zapojilo všech 12 francouzských rafinerií, řada zásobáren benzinu je blokována. „Není ale žádný důvod pro paniku… Jsem si jistá, že situaci vyřešíme rozumnou komunikací,“ uklidňovala ministryně ekonomiky Christiane Lagardeová. Asi deset procent čerpacích stanic je úplně bez benzinu. Na dalších místech lidé rychle zbývající benzin skupují.

Ze zapojení středoškoláků do demonstrací nemají odbory velkou radost. „Násilné scény by mohly pokazit image protestních akcí, které jsou dosud většinou veřejnosti přijímány kladně. Existuje nebezpečí, že se pak protestní hnutí rozštěpí, a tím oslabí. Jediným řešením je klidný průběh dnešního odpoledního protestu, aby vláda nedostala argument k silovému postupu,“ uvedl dnes list Libération.

Trnem v oku odborářů je novela důchodové reformy, která upravuje věk pro odchod lidí do penze ze současných 60 let na 62. V celé Francii se má dnes konat na 230 protestních demonstrací. Středečního protestu se podle policie zúčastnilo 1,2 milionu lidí, podle odborů 3,5 milionu.

Demonstrace ve Francii
Zdroj: ČT24