ČSSD se staví za ekology, varuje před drancováním lesů

Praha - Takzvaná Dřevěná kniha o hospodaření ve státních lesích je cestou k nekontrolovanému drancování veřejných lesů. Na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě to zdůraznil stínový ministr životního prostředí ČSSD Václav Zemek. Dokument ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) podle něj směřuje k co největší těžbě dřeva a potlačí rekreační a krajinotvornou funkci lesa. Sociální demokraté se tak postavili na stranu ekologů, kteří taktéž upozorňují na to, že dlouhodobé tendry na dřevo, jež jsou součástí knihy, povedou k devastaci státních lesů.

Sociální demokracie apeluje na vládu, aby Dřevěnou knihu v současném znění neschválila. „Ministr Fuksa by měl upustit od snah o skrytou privatizaci lesů a namísto toho při správě státních lesů prosazovat veřejný zájem,“ uvedl Zemek. Vláda by měla o dokumentu rozhodnout na zasedání příští týden.

Hospodářská koncepce pro hospodaření státního podniku Lesy ČR od roku 2012 počítá například s tím, že velké tendry na těžbu ve státních lesích by měly být dlouhodobé. Mají mít podobu takzvaných komplexních zakázek, kdy vítězové tendrů budou provádět pěstební práce, dřevo těžit i jej dále sami prodávat. Ještě letos má být vyhlášena zakázka na všech 117 soutěžních jednotkách. Každý následující rok se má soutěžit již jen na jedné desetině jednotek.

Václav Zemek (ČSSD)

„Lesy nelze vidět pouze jako továrnu na výrobu dřeva, která přináší rychlý zisk, je třeba je vnímat jako národní bohatství, které přináší celou řadu dalších pozitiv. Plány ministra Fuksy jsou dalším důkazem, že koaliční vláda dává přednost před zájmy společnosti záměrům firem a byznysmenům.“

Zemek kritizoval zejména obří tendry, které jdou prý na ruku několika velkým dřevařským firmám a prakticky vylučují účast menších firem a drobných podnikatelů. Dalším rizikem je podle něj navrhovaný způsob prodeje dřeva, kdy ministerstvo prosazuje, aby těžařská firma dřevo jak vykácela, tak i sama ohodnotila, změřila a prodala. Takový postup podle Zemka degraduje roli lesníků či revírníků a je ekonomicky nevýhodný pro stát.

O tom, čím záměrům má kniha sloužit, svědčí podle stínového ministra
zemědělství ČSSD a šéfa Asociace krajů Michala Haška i fakt, že tým, který
knihu vypracoval, byl tvořen téměř výhradně ministrovi podřízenými lidmi.
Spolupráci Asociace krajů odmítl. Koncepce prý navíc není podložena
relevantní socioekonomickou analýzou. 

Dřevěná kniha nemá podporu ani u ekologů, ani v koalici

S podobnou kritikou jako sociální demokraté přišli i ekologové. Ti už proti Dřevěné knize demonstrovali ve středu před Úřadem vlády. Obávají se, že vítězové tendrů budou lesy drancovat. Podle Hnutí Duha například nikdo neuhlídá, zda se skutečně kácí ve schváleném rozsahu. „Velké firmy budou mít zájem, aby během svěřené správy dostaly z lesa co největší zisk,“ varoval Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Lesy ČR: K plenění lesů nedojde

„K žádnému pronájmu lesa nedochází, protože to zákon striktně zakazuje. Veškeré činnosti budou lesnické firmy na základě pokynů a velmi pečlivého dohledu Lesů ČR pouze vykonávat,“ upozornil mluvčí podniku Zbyněk Boublík. „Dřevěnou knihu považuji za dobrou hospodářskou koncepci,“ potvrdil už dříve agrární analytik Petr Havel.

Dřevěná kniha by navíc mohla znamenat i další koaliční spor. Výhrady vůči ní mají nejen ministři školství a místního rozvoje, ale také šéf resortu zahraničí Karel Schwarzenberg, který sám patří mezi velké vlastníky lesů. Věci veřejné nesouhlasí s tím, aby hospodářem i prodejcem byla jedna firma.

Zbyněk Boublík
Zdroj: ČT24