EU chce v roce 2012 utrácet více

Brusel - Evropská komise dnes navrhla pro příští rok zvýšení výdajů v rozpočtu EU o 4,9 procenta. Návrh nejspíš nepotěší členské státy, které naopak chtějí nižší výdaje, protože samy musí výrazně šetřit. Diplomaté pod slibem zachování anonymity návrh komise označují za vtip. Výhrady k rozpočtu by mohl mít také Evropský parlament.

Komise tvrdí, že růst výdajů plně odpovídá závazkům, které si unie v minulosti vytyčila. Patří mezi ně především větší podpora vědy a výzkumu. Na druhou stranu ale drtivou většinu výdajů z celkových 132,7 miliardy eur (téměř 3,2 bilionu korun) má i v příštím roce tvořit podpora zemědělců. Ta dosahuje pravidelně kolem 40 procent unijních výdajů, v minulosti to ovšem byla více než polovina.

Citelný nárůst výdajů Brusel žádal již v návrhu rozpočtu pro letošní rok, jehož projednávání se nakonec změnilo v diplomatickou bitvu mezi státy EU a Evropským parlamentem. Evropské sedmadvacítce dokonce hrozilo, že poprvé od roku 1988 skončí v rozpočtovém provizoriu. Experti přitom očekávají, že jednání budou tentokrát ještě vyhrocenější.

Janusz Lewandowski, eurokomisař pro rozpočet

„Někteří se ptají, proč zrovna my chceme zvyšovat výdaje, zatímco doma se členské státy potýkají s prosazením tvrdých úsporných opatření. To je naprosto legitimní otázka. Hlavním důvodem tohoto zvýšení je povinnost zaplatit účty za projekty probíhajících po celé Evropě.“

„Pozorovat, jak komise navrhuje takřka pětiprocentní výdajový skok, je zhruba stejné jako sledovat kultovní film Brewsterovy miliony, akorát, že tentokrát to není vůbec vtipné,“ citovala agentura Reuters nejmenovaný diplomatický zdroj. Diskuse nad rozpočtem se dá očekávat také ze strany Evropského parlamentu. Ten obvykle navrhuje zvýšení rozpočtu.

Eurokomisař pro rozpočet Janusz Lewandowski je nicméně přesvědčený o tom, že letošní jednání by mohla být jednodušší než ta loňská. Koncem loňského roku se podle něj příliš politizovalo, letos by se mohlo víc mluvit o konkrétních číslech. Pro letošní rok Evropské unii dokonce hrozilo rozpočtové provizorium.

Podle odborníků i podle Lewandowkého by bylo zmražení výdajů evropského rozpočtu složité a mohlo by být dokonce likvidační pro mnoho obcí. Evropský rozpočet se totiž sestavuje odlišně než národní rozpočty. Řídí se sedmiletým rámcem. Rok 2012 je šestým rokem současného finančního rámce - všechny dlouhodobé projekty jsou tak již rozjety.

Vydáno pod