RWE Transgas doplatil na dlouhodobé kontrakty

Praha - Tuzemský prodejce plynu RWE Transgas prodělal v průběhu loňského roku 4,86 miliardy korun. Doplatil na nevýhodné dlouhodobé kontrakty. Právě proto loni vyvolal jednání s Gazpromem o změně kupní ceny plynu tak, aby odrážela podmínky na trhu. Navíc jen v Česku společnost RWE loni investovala přes čtyři miliardy korun. Rozšiřuje například podzemní zásobníky Třanovice a Tvrdonice a v příštích letech plánuje budovat další skladovací kapacity.

RWE v minulosti zvažovala, zda se přikloní k dlouhodobým kontraktům, nebo nakoupí plyn na spotových trzích. Nakonec společnost zvolila první možnost a kvůli drahé ropě teď platí za plyn dvakrát víc než ostatní. Také z toho důvodu RWE v Česku od června zdraží plyn, konkrétně téměř o deset procent.

Milan Kajtman, odborník na plyn

„Nastala situace, že paradoxně ten, kdo měl zajištěné dlouhodobé dodávky zemního plynu, až do roku 2035, což je případ RWE, tak na to holt doplácí. Ale může nastat situace, kdy bude zase výhodou dlouhodobý kontrakt mít.“

RWE Transgas vs. Gazprom (zdroj: ČT24)

Plynaři jsou nyní v situaci, kdy surovinu draze kupují a levně prodávají. Proto přicházejí o miliardy. „My jsme se s tou situací nějakým způsobem vyrovnávali, nicméně znamenalo to, že hospodářský výsledek ovlivněný zejména tedy tvorbou rezerv, na tento rozdíl i do dalších let, znamenal výrazné snížení hospodářského výsledku,“ vysvětlil člen představenstva pro národní obchod RWE Transgas Tomáš Varcop.

RWE vyjednává s Gazpromem o změně kupní ceny plynu

Kvůli nevýhodným dlouhodobým kontraktům požaduje RWE po ruském Gazpromu změnu nákupní ceny plynu tak, aby odrážela podmínky na trhu. Řešení je ale zatím v nedohlednu. „Na jednu stranu jednáme, na druhé straně běží arbitráž, která je ale velmi formální. Problémy, které máme my, nejsou problém jenom pro nás. Každý odběratel, který koupí ruský plyn v téhle době, má stejné problémy. Takže všichni jednáme,“ říká předseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann.

Postavení RWE v tuzemsku navíc postupně slábne. Letos by podíl společnosti na trhu mohl klesnout až na zhruba 50 procent. Firma se proto snaží uspět v zahraničí, což se jí daří zejména u našich východních sousedů.

Ruský státní monopol Gazprom
Zdroj: ČT24