PPF a KKCG poslaly Sazce poslední nabídku, hrozí konkurzem

Praha - Podnikatelé Petr Kellner a Karel Komárek dnes jménem svých skupin PPF a KKCG zaslali akcionářům a členům představenstva loterijní společnosti Sazka dopis, v němž naposledy konkretizovali svoji společnou nabídku na záchranu firmy. Pokud akcionáři Sazky nepřijmou navržený postup, PPF a KKCG budou na čtvrteční schůzi věřitelů prosazovat způsob řešení úpadku společnosti konkurzem. To by de facto znamenalo konec přední české loterijní společnosti.

Základem nabídky je možnost ponechat akcionářům, tedy sportovním organizacím, dvacetiprocentní majetkový podíl v Sazce za předpokladu, že bude proveden restrukturalizační plán, jak jej navrhují PPF a KKCG.

Nabídka se váže na splnění pěti konkrétních podmínek, mezi nimiž je požadavek, aby současný generální ředitel Sazky Aleš Hušák sám odstoupil z funkce předsedy představenstva a ředitele Sazky. Obě skupiny také chtějí, aby v představenstvu zasedli tři zástupci skupin PPF a KKCG, aby nový generální ředitel byl nominován PPF a KKCG, akcionáři Sazky podpořili reorganizační plán skupin PPF a KKCG a zavázali se nevykonávat do dokončení reorganizačního plánu svá akcionářská práva a své akcie uložili do úschovy u vybraného notáře či advokáta.

PPF a KKCG slibují peníze pro sport

„Věříme, že hlavním zájmem Vás, akcionářů a členů představenstva Sazky, je přežití a další fungování této společnosti, a to také zejména z hlediska financování českého sportu,“ napsaly v dopise PPF a KKCG. Obě skupiny dále opakovaně deklarovaly zajištění financování českého sportu v částce minimálně 200 milionů korun ročně. „Je tak garantováno, že kontinuita financování českého sportu ze strany Sazky nebude v budoucnu - v případě realizace reorganizačního plánu PPF a KKCG - nijak narušena,“ uvedly.

Sazka se do přijímání nabídky zatím nehrne

Současné vedení Sazky a jedni z největších věřitelů firmy – PPF a KKCG – proti sobě stojí již delší dobu. PPF například koncem března obvinila Hušáka z toho, že uměle vytváří obří pohledávku, která by mu umožnila zmanipulovat insolvenční řízení.

K současné nabídce PPF a KKCG a hrozbám konkurzem se Sazka nechtěla vyjadřovat. „Zatím to nebudeme komentovat,“ řekl dnes mluvčí loterijní společnosti Jan Tuna.

Malí akcionáři by na nabídku kývli

Autoklub České republiky, který má v Sazce čtyřprocentní podíl, dnešní návrh akceptuje. Jeho představitelé upozornili všechny ostatní akcionáře, že je to poslední možnost, aby zůstali ve hře, protože jinak jde společnost do konkurzu a akciové podíly ztrácejí jakoukoliv svoji hodnotu.

Také Česká obec sokolská, která vlastní 13,54 procenta akcií loterijní
společnosti, vidí návrh KKCG a PPF jako jediný možný k záchraně Sazky. „Tento návrh je pro nás akceptovatelný a dává určitou garanci na budoucí existenci společnosti Sazka. My bychom tento restrukturalizační plán, tak jak ho navrhly KKCG a PPF, podpořili,“ uvedl první místostarosta obce Oldřich Lomecký. 

Místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval zopakoval, že odvolání Hušáka navrhovali už v lednu. "V tomto jsme samozřejmě
konzistentní a kdykoliv se připojíme k odvolání pana doktora Hušáka,"
reagoval. Dodal, že nebezpečí konkurzu vnímá olympijský výbor jako velmi reálné, nabídka je prý za současné situace pro sportovní prostředí řešením.

Soud odmítl pohledávku Zeleného ostrova

Před čtvrteční schůzí věřitelů v Národním domě na Vinohradech se dál míchají karty jednotlivých aktérů dění kolem Sazky. Soud dnes totiž také odmítl osmimiliardovou pohledávku Občanského sdružení Zelený ostrov, a vyhověl tak insolvenčnímu správci Sazky Josefu Cupkovi. „Občanské sdružení Zelený ostrov a shodně i opatrovník sdružení Zdeněk Ertl uvedli, že nejde o přihlášku věřitele, ale pouze o přihlášku podepsaných fyzických osob. Městský soud v Praze proto přihlášku odmítl,“ vysvětlila mluvčí soudu Martina Lhotáková. Zelený ostrov se nicméně může do 15 dnů proti rozhodnutí soudu odvolat. 

Přihlášku pohledávky Zeleného ostrova za Sazkou podepsali lidé, kteří jsou vnímáni jako spojenci šéfa Sazky Aleše Hušáka: šéf Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořan, prezident Asociace tělovýchovných jednot Jaroslav Němec a šéf výkonného výboru OSZO Jan Boháč. Ten však byl již předtím ze svého postu odvolán; kolem jeho odvolání ovšem panují spory. Valná hromada sdružení poté přijala usnesení, podle kterého sdružení pohledávku k soudu nepodalo.

Sazka je v úpadku od konce března. Do finančních problémů se dostala kvůli vysokým splátkám za O2 arenu. K Městskému soudu v Praze přihlásili věřitelé pohledávky za více než 41 miliard korun. Sazka se kromě toho potýká s propadem zájmu sázkařů. Podle zprávy společnosti PricewaterhouseCoopers klesly Sazce v dubnu tržby z loterijní činnosti meziročně o 47 procent na 380 milionů korun. Insolvenční správce loterijní firmy Josef Cupka informoval, že od začátku roku do konce března vykázala Sazka ztrátu ve výši 867 milionů korun. V uplynulých letech byla přitom silně zisková. Vedení Sazky nicméně Cupkovy informace i údaje PwC zpochybňuje.