Jankovský chce podporovat výstavbu nájemních bytů

Praha - Stát bude v příštích letech více podporovat výstavbu nájemních bytů, a to zvláště pro seniory. Počítá s tím návrh státní koncepce bydlení na roky 2014 až 2020, který dnes na konferenci Státního fondu rozvoje bydlení představil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Nájemní bydlení v současnosti v Česku téměř nevzniká, stavitelé tvrdí, že je investice do něj špatně návratná.

Pilotní program podpory výstavby nájemních bytů pro seniory má dostat vláda do konce července. Podporu bude fond rozvoje bydlení poskytovat hlavně v podobě nízkoúročených úvěrů na výstavbu nájemních bytů či na rekonstrukce. Návrh počítá s tím, že úvěry a další vratné nástroje budou v příštích letech hrát ve státní podpoře bydlení hlavní roli. Význam státních dotací naopak klesne.

V České republice je nyní 600 až 700 tisíc nájemních bytů. Podle Jankovského je to málo. Kvůli privatizaci obecních bytů těch nájemních navíc stále ubývá. Pokulhává i technický stav, ve kterém se nájemní byty nachází. „Řada těch bytů není v dobrém technickém stavu a rozhodně to nejsou byty, které jsou energeticky úsporné,“ podotkl ministr. Zanedbanost bytového fondu postaveného do roku 1989 se dá podle ministerstva vyčíslit na 500 miliard korun.

I tady přispěchá na pomoc nová koncepce. Stát by podle ní měl motivovat vlastníky domů k rozsáhlejším rekonstrukcím - i v těchto případech by se měly ve větší míře uplatnit nízkoúročené půjčky.

Kamil Jankovský, ministr pro místní rozvoj:

„V minulém období bylo prioritou vlastnické bydlení. My bychom chtěli v rámci nové koncepce podporovat i nájemní bydlení, bydlení pro seniory a byty pro osoby se zdravotním postižením. Chtěli bychom na to využívat revolvingové nástroje, tzn. vratné zdroje, protože jsme si vědomi, že příděl ze státního rozpočtu do státního fondu rozvoje bydlení v zásadě není možný.“

Na přípravě návrhu nové státní koncepce bydlení se vedle ministerstva pro místní rozvoj a státního fondu rozvoje bydlení podílela také poradenská společnost KPMG.

Poslední koncepci bydlení stát přijal v roce 2005, platila do roku 2010. Podle KPMG minulá koncepce kladla až příliš velký důraz na podporu vlastnického bydlení. Státu se také nedařilo zajistit stabilitu finančních zdrojů, které do oblasti bydlení posílá.

Vydáno pod