Lidé už se zase vrhají do hypoték stejně jako před krizí

Praha – Zájem o hypotéky roste. V květnu jich banky poskytly přes 6 700, což je nejvíce za poslední tři roky. Nových hypoték bylo sjednáno víc naposledy v červnu 2008, tedy ještě před vypuknutím finanční krize. Vyplývá to z dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex, který sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na fixace. Úrokové sazby hypoték v květnu mírně klesaly.

Zvýšenému zájmu se hypotéky těší už od března. „Meziročně dochází zhruba k padesátiprocentnímu růstu zájmu o hypotéky,“ uvedl šéfredaktor serveru Hypoindex.cz Petr Zámečník. „Z pohledu rizikovosti jsme i nadále velmi opatrní, nicméně na jaře letošního roku jsme přísné podmínky přehodnotili a více je přizpůsobili optimistickému nastavení trhu,“ dodala mluvčí hypoteční banky Rita Gabrielová.

Klienti si nejčastěji sjednávají pětileté hypotéky. „Drží se na 50 procentech všech poskytnutých hypoték,“ podotkl Zámečník. V posledních měsících ale roste zájem také o tzv. variabilní hypotéky bez fixace úrokové sazby. Meziměsíčně jich přibylo zhruba o 20 procent. Úroková sazba klesla z 3,291 procenta na 2,956 procenta.

Hypotéky tématem Studia 6 (zdroj: ČT24)

Lidé si ale musí uvědomit, že s variabilními hypotékami je svázané i vyšší riziko. Jejich sazba se přímo odvíjí od sazeb České národní banky. V momentě, kdy ČNB sazby zvýší, automaticky vzroste i úročení hypotéky. Tento produkt je proto vhodnější pro domácnosti, které unesou zvýšení měsíční splátky, tedy především pro bonitnější klienty.

Na další pokles sazeb nesázejte

Pokles úrokových sazeb u hypoték si už sahá na dno. „Prostor pro další pokles sazeb už výrazný není. Přece jenom banky přehodnotily své rizikové marže a pravděpodobně nepůjdou už na úrovně, na které chodily v roce 2005, kdy jsme sledovali rekordně nízké úrokové sazby,“ míní Zámečník.

Ekonomové také nedočkavě vyhlížejí, kdy začne úrokové sazby zvyšovat i centrální banka. Ta úroky drží na historickém minimu už více než rok. Odborníci sice ještě v průběhu letošního roku čekají mírný růst sazeb ČNB, na čtvrtečním zasedání by podle analytiků oslovených ČTK banka ještě sazby měnit neměla. „Navzdory tomu, že poslední data z ekonomiky, jako je HDP či růst cen spotřebitelů a výrobců nebo údaje o mzdách, překvapily větším nárůstem, Česká národní banka pravděpodobně nebude se zvyšováním sazeb spěchat. Struktura inflace ukazuje, že cenový růst se koncentruje především u těch položek, u kterých ČNB mnoho nenadělá,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Banky se předhánějí v lákavých nabídkách

Banky v květnu pokračovaly ve zvýhodněných nabídkách pro klienty. U GE Money Bank je možné získat výpis z katastru nemovitostí zdarma. Banka také pokračuje ve své letní nabídce, kdy nabízí úvěr bez poplatku. Hypoteční banka nabízí zpracování hypotéky na 70 procent hodnoty nemovitosti bez poplatků. U hypotéky do 85 procent zaplatí klient paušální poplatek 4 900 korun. Akce platí od 21. června do odvolání.

ČSOB a Poštovní spořitelna od 21. června snížily úrokové sazby u některých hypoték. U hypotečního úvěru do 70 procent zástavní hodnoty nemovitosti při fixaci tři roky činí úrok 3,89 procenta. Až do 1. července platí akční nabídka na mimořádnou splátku zdarma.

Nejnižší sazbu u hypoték s tříletou fixací mohou klienti získat u UniCredit Bank a činí 3,79 procenta. Tento úrok se vztahuje na hypotéky do 85 procent hodnoty zastavené nemovitosti a je podmíněn uzavřením pojištění proti neschopnosti splácet, které činí jednorázově 2,75 procenta z hodnoty hypotéky.

Do konce června má akční nabídku i Volksbank, která nabízí garantované sazby pro hypotéky se splatností do 10 let ve výši 4,09 procenta. Poplatek za zpracování hypotečního úvěru činí 1 999 korun pro všechny hypotéky s doložením příjmu s fixací na pět let. Banka také od 1. června snížila úrokové sazby u refinancování hypoték s pětiletou fixací do 85 procent hodnoty nemovitosti při splatnosti na 10 let na 4,09 procenta a při splatnosti nad 10 let 4,39 procenta.