MMF výrazně snížil odhad růstu Česka i světové ekonomiky

Washington - Mezinárodní měnový fond snížil odhad růstu české ekonomiky na příští rok na 1,8 procenta, zatímco dosud počítal s růstem o 2,9 procenta. Letošní rok bude naopak trochu příznivější, místo dosavadních 1,7 procenta měnový fond české ekonomice předpovídá růst o dvě procenta. Zpomalení ale nečeká jen Česko, fond ho předpovídá celé globální ekonomice.

Zpomalení, které fond předpovídá Česku, by mohlo způsobit problémy i státnímu rozpočtu. Návrh, kterým se má zítra zabývat vláda, totiž počítá s ekonomickým růstem o 2,5 procenta. Pokud bude růst nižší, povede to s největší pravděpodobností ke snížení příjmů rozpočtu a zvýšení výdajů. Deficit státního rozpočtu by tak mohl překročit původně plánovaných 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

„Změna prognóz odpovídá zhoršení ekonomických podmínek a zvýšení rizik vyplývajících z dluhové krize v eurozóně. V revizi odhadu růstu HDP v příštím roce jsme ještě dál než fond a snížili jsme ho na 1,1 procenta,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Vyloučit podle něj přitom nelze ani recesi.

Podmínkou dosažení odhadovaného růstu je přitom podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška to, že se velké země EU vyhnou recesi. „V opačném případě bude příští výhled MMF pro Česko vypadat podstatně hůř,“ uvedl. Odhady MMF pro českou ekonomiku jsou podle něj zřejmě velmi blízko i odhadu dalších institucí.

Česko se může těšit na pokles nezaměstnanosti

I když aktualizovaná prognóza měnového fondu na přílišný optimismus rozhodně nezakládá, pro Česko přeci alespoň jedno pozitivum skrývá. Míra nezaměstnanosti v Česku by měla letos v průměru dosáhnout 6,7 procenta, zatímco dosud ji fond odhadoval na 7,1 procenta. Pro příští rok fond čeká pokles nezaměstnanosti k 6,6 procenta.

Problémy čekají celý svět

Měnový fond snížil odhad růstu globální ekonomiky pro letošek i pro příští rok na 4 procenta. Doposud přitom počítal s růstem 4,3 procenta pro letošní rok a o 4,5 procenta pro ten příští.

Za úpravou prognózy podle fondu stojí především citelné zpomalení tempa růstu americké ekonomiky. Ta podle nejnovějšího odhadu letos vzroste o 1,5 procenta, zatímco dosud fond počítal s růstem o 2,5 procenta. Podobně růst USA v příštím roce dosáhne pouze 1,8 procenta, což je o celých 0,9 procentního bodu méně, než fond předpovídal dosud.

„Globální aktivita oslabila a stává se stále více nevyváženou. Důvěra nyní prudce padá a riziko propadu roste,“ napsal Mezinárodní měnový fond ve své zprávě. Evropští politici podle něj nesmí slevit ze svého závazku za každou cenu obnovit důvěru v národní politiky a euro.

Zpomalovat ale nebude jen hospodářský růst vyspělého světa. Měnový fond zhoršil také prognózu pro rozvojové země. Pro letošní rok jim nyní předpovídá růst o 6,4 procenta, v příštím roce o 6,1 procenta. Dosud počítal s růstem o 6,6, resp. 6,4 procenta.