Jsou barevné a krásné, dětem ale mohou poškodit imunitu

Praha – Ministerstvo zdravotnictví varuje před kojeneckou lahví z průsvitného plastu s motivem medvídka Pú v červeném tričku a růžového Prasátka. Při výrobě této lahve, která se prodávala v řetězci Tesco, výrobce použil zakázanou látka bisfenol A. Ta může způsobit biochemické změny v mozku a ovlivňovat imunitu. Ze stejného důvodu varuje ministerstvo také před kojeneckou lahví značky BABY-NOVA, kterou distribuuje stejnojmenná společnost.

Lahve s motivem medvídka Pú pocházejí z Thajska. V Česku je distribuuje společnost Domo Service. Lahev je uzavřena oranžovým plastovým uzávěrem s etiketou s uvedením názvu. Dále je opatřena plastovým úchytem sloužícím k jejímu zavěšení.

Druhá nebezpečná lahev, před kterou ministerstvo varuje spotřebitele, má tvar slzy s otvorem uprostřed pro lepší uchopení a je vyrobena z průhledného plastu - polykarbonátu. Lahev je různě zdobena. Na dně je vyražen symbol výrobku určeného pro styk s potravinami, země původu Germany a symbol druhu materiálu PC. Na spodní části lahve je zepředu nápis BABY-NOVA.