S&P revidovala ratingy, pohoršila si i ČSOB Pojišťovna

Praha - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes na základě svých nových pravidel revidovala hodnocení řady evropských finančních institucí. Snížila rovněž rating ČSOB Pojišťovny, a to o jeden stupeň na BBB+. Zohlednila tak zhoršení ratingu její mateřské belgické skupiny KBC.

Agentura v dnešních zprávách uvedla, že přehodnotila ratingy například bankám v Německu, Rakousku či Británii. Řada finančních institucí byla zařazena do režimu pozorování s negativním výhledem, včetně rakouské Erste Group Bank a České spořitelny.

Evropské banky budou potřebovat navýšit kapitál o 115 miliard eur

Evropský bankovní úřad (EBA) dnes uvedl, že evropské banky budou muset navýšit svůj kapitál o 114,7 miliardy eur (2,9 bilionu Kč), aby se vypořádaly s důsledky dluhové krize. V říjnu přitom úřad odhadoval, že budou potřebovat 106,4 miliardy eur.

Banky mají do 20. ledna představit své plány na rekapitalizaci a doplnit své rezervy musí do konce června. Dodatečný kapitál banky potřebují kvůli tomu, aby se důležitý ukazatel jejich kapitálové přiměřenosti dostal na devět procent. Ukazatel vyjadřuje poměr objemu kvalitního kapitálu k celkovým aktivům banky.

Stabilitu evropských bank podkopává dluhová krize

Evropské banky mají miliardy eur v rizikových vládních obligacích. Spolu s prohlubování dluhové krize v regionu se zvyšují i obavy investorů, zda budou banky schopné se vyrovnat s případnými ztrátami z těchto obligací. To způsobilo rovněž zmražení poskytování mezibankovních půjček, což ohrožuje celou ekonomiku. Navýšení kapitálu bank má obnovit důvěru v bankovní sektor.