Matka české Kooperativy slaví nejlepší rok ve své historii

Vídeň – Rakouská pojišťovací skupina Vienna Insurance Group (VIG) má za sebou nejlepší rok v historii. Dluhová krize s jejími výsledky neotřásla. Mateřská společnost české Kooperativy dokázala zvýšit zisk o deset procent a peníze chce částečně použít na zvýšení dividendy. Podle předběžných čísel loni VIG vydělala 560 milionů eur.

Co přispělo k růstu

Přispěl k tomu především růst hrubého pojistného o víc než tři procenta. Nejlépe se dařilo neživotnímu pojištění. Dle Tomáše Sýkory, analytika Patria Finance, pojišťovně nevyšla akvizice polské pojišťovny Warta, a proto má více peněžních prostředků, které může uvolnit.

„Náš zisk za uplynulý rok vzrostl zhruba o desetinu, a proto navrhujeme zvýšit dividendu na euro a deset centů na jednu akcii,“ říká Peter Hagen, předseda představenstva VIG. Hagen zároveň podotýká, že pojišťovna již odepsala 70 procent řeckých dluhopisů.

K dobrým výsledkům pojišťovny dlouhodobě přispívá i tuzemský trh v čele s Kooperativou. Životní pojištění v Česku loni rostlo o 13 procent, tedy nejrychleji ze všech zemí skupiny. I tentokrát by tak české dcery měly obstarat zhruba pětinu zisků VIG.

Pojištovně Vienna Insurance Group se dařilo (zdroj: ČT24)