Smlouva ACTA: Odpojení od počítače a prohledávání pevných disků

Praha - Piráti jsou v plné polní. Protestuje se proti nově zavedené dohodě ACTA, která pirátům výrazně komplikuje život. Nelegální stahování připraví hudební a filmový průmysl jen v Česku přibližně o 2,5 miliardy korun ročně. Alespoň podle České protipirátské unie. I proto sílí tlaky na zvýšení ochrany autorských práv na internetu. Tlaky však sílí i na druhé straně, proti zavádění přísných pravidel pro stahování.

Ve Spojených státech mají zákony zkratku SOPA a PIPA. Svou verzi zesílené kontroly má i Evropa, proti dohodě ACTA už padají servery pod hackerskými útoky, protestují desítky tisíc lidí na ulicích.

Kámen úrazu: Ochrana autorských práv na webu

Podle vydavatelů je těžké pirátům konkurovat. Úspěšné pokusy už ale „jedou“ v podobě iTunes nebo nové obchody s videi za pár dolarů. Pirátství je problém, který možná změní internet. Jen Megaupload měl podle žaloby způsobit zábavnímu průmyslu škody za víc než půl miliardy dolarů. A to tím, že umožňoval nahrávání a stahování kradených filmů a hudby. Nová pravidla, třeba v podobě včera schválené dohody ACTA, by měla situaci změnit.

ACTA je extrém

„To, co obsahuje ACTA, je skutečně extrémem, který se bude pomalinku obrušovat tak, aby bylo řešení komfortní pro obě strany,“ říká právník Vratislav Urbášek.

Dohoda zatím ještě neprošla ani Evropským parlamentem, ale už se proti ní protestuje po celé Evropské unii. Obsahuje totiž možnost odpojit uživatele od internetu nebo možnosti prohledávat obsah pevných disků při přechodu hranic.

„Ty protesty organizují uživatelé internetu, neboť ty důsledky jsou nepříjemné pro všechny uživatele. Nejdou cíleně po tom problému, který mají řešit, ale znamenají kontrolu veškerého toku na internetu bez ohledu na to, jestli jde o protizákonné jednání nebo ne,“ říká Petr Krčmář, šéfredaktor Root.cz