Africké trhy dobývá levný tablet z Konga

Brazzaville - Tabletová revoluce pronikla i do afrického Konga. Populární iPady jsou ale pro místní obyvatele moc drahé, a tak šestadvacetiletý vývojář Verona Mankou vyvinul vlastní, originální konžský sedmipalcový tablet Way-C. Konžská novinka používá operační systém Android a vyjde zhruba na 300 dolarů.

Tablety jsou drahé, vyrobíme si vlastní a levnější. Mladý technik z Konga přinesl do africké země mobilní revoluci a jen letos očekává, že by si jeho tablet mohlo koupit až 100 tisíc lidí. „Po pěti letech vývoje technologie jsme náš tablet konečně dokončili a v lednu se dostal i na trh,“ uvedl autor tabletu Verona Mankou. Navíc začíná pracovat i na vývoji vlastního chytrého telefonu.

Alfred Edward, uživatel konžského tabletu

„Koupil jsem si to hlavně, protože je to místní výrobek. Měl jsem pochybnosti o jeho kvalitě, ale ty už jsou dávno pryč.“

Way-C, což v severokonžském dialektu znamená „světlo hvězd“, je o něco menší než iPad, váží zhruba 380 gramů. Chlubí se procesorem 1.2GHz, RAM 512 MB a pamětí o velikosti 4 GB. „Z pohledu technologie je tento tablet srovnatelný s ostatními, které mohou spotřebitelé nalézt na trhu,“ podotkl Mankou. Aby bylo možné udržet cenu co nejníže, a také kvůli nedostatku továren v Kongu, se Way-C kompletují v Číně.

Afrika je nejrychleji rostoucím mobilním trhem. Jen do konce roku by se tu mělo prodat kolem 750 milionů telefonů. Celá řada Afričanů se díky nim poprvé podívá na internet. A často jsou nadšeni. „Zkušenosti zákazníků jsou pozitivní, líbí se jim rychlost a kapacita tabletů,“ popsal obchodník Maixant Becamba.

Afriku už se snaží obsadit i velcí hráči. Samsung například vyvinul energeticky úsporné telefony, které zvládají práci ve vysokých teplotách a prachu.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod