Merkelová odmítá podporovat ekonomický růst na dluh

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes opět varovala před podporou ekonomického růstu za cenu nových dluhů, jak navrhuje nově zvolený francouzský prezident Françoise Hollande. Prorůstové impulzy by podle ní měly zajistit strukturální reformy. Dnes to prohlásila v parlamentním projevu k nadcházející schůzce průmyslově nejrozvinutějších zemí světa a Ruska G8 a následnému summitu NATO v Chicagu.

Růst na dluh nás vrátí na počátek krize

„Růst prostřednictvím strukturálních reforem je rozumný, nutný a užitečný. Ale růst na další dluh, by nás opět přivedl na samotný počátek krize. A přesně to dělat nemůžeme a dělat nebudeme,“ zdůraznila Merkelová. 

„Překonání dluhové krize v Evropě nenastane přes noc a naráz. Nemáme na ni všelék. Diskutovalo se o tolika věcech, eurobondech či pákových efektech. Zjistilo se, že to není nosné řešení. Jisté je jedno. Musíme akceptovat, že překonání krize je dlouhodobý proces, který může mít úspěch jen tehdy, pokud začneme u prapříčin krize. Ty spočívají v horentním zadlužení a nedostatečné konkurenceschopnosti některých zemí eurozóny. To znamená odbourávat dluhy a podporovat konkurenceschopnost. Společně. Proto je důležitý volný obchod a otevřené světové trhy,“ dodala Merkelová.  

Socialista Hollande v předvolební kampani kritizoval striktní prosazování úsporných opatření v Evropské unii a dal najevo, že hodlá podpořit obnovu ekonomického růstu novými vládními výdaji. Berlín takový postup ale již dříve odmítl.

Merkelová: Společně jsme přišli, společně odejdeme

Kancléřka se v projevu vyhranila proti novému francouzskému prezidentovi i v otázce Afghánistánu, když zdůraznila, že německá vláda prosazuje princip „společně jsme přišli, společně odejdeme“. Hollande v kampani slíbil, že stáhne francouzské vojáky z Afghánistánu do konce letošního roku, tedy o dva roky dříve, než je harmonogram Severoatlantické aliance, který chce Německo dodržet. Právě otázka Afghánistánu bude podle Merkelové jedním ze stěžejních témat summitu NATO, které se v Chicagu uskuteční od 20. do 21. května.

Jednat bude rovněž o budovaném protiraketovém systému aliance, k němuž německá kancléřka opět přizvala i Moskvu, jež má k plánovanému štítu značné výhrady. Vrcholné schůzce NATO bude předcházet setkání šéfů sedmi průmyslově nejvyspělejších států světa a Ruska v Camp Davidu. V centru diskusí skupiny G8 budou podle Merkelové současné ekonomické výzvy, boj proti globálnímu oteplování a energetická politika.