Blesk Mobil bude prvním virtuálním operátorem

Praha – Vydavatelství Ringier se dohodlo s Telefónikou a nic tak nebrání tomu, aby na český trh vstoupil první virtuální operátor. Služby v mobilní síti O2 má Ringier spustit do konce roku. Uvedl to server Lidovky.cz s tím, že Telefónika zatím nechce celou věc komentovat a podobně se k tomu staví i samotný Ringier. Český virtuál by se podle spekulací mohl jmenovat podle hlavního deníku vydavatelství - Blesk Mobil.

Pro vydavatelství Ringier je provoz virtuálního operátora, který nemá vlastní síť, ale nakupuje služby od Telefóniky, logickým krokem. Jeho mateřský koncern, německé vydavatelství Axel Springer, totiž v Německu provozuje právě ve spolupráci s Telefónikou virtuálního operátora Bild Mobile. Jméno operátora je zvoleno podle hlavního bulvárního deníku vydavatelství.

Mobilní virtuální operátor (Mobile Virtual Network Operator, MVNO) je operátor, který nemá lincenci ani infrastrukturu, zato má přímý vztah ke koncovému zákazníkovi. Poskytuje zákaznické služby, vyúčtování, provozní a technické informace pro uživatele a nastavení koncových zařízení. Obvykle provádí marketing a prodej koncovým zákazníkům. Má vlastní SIM karty, vlastní kód mobilní sítě (MNC) a vlastní roamingovou smlouvu.

(zdroj MobilMania.cz)

Zájemci o provoz virtuálního operátora dosud naráželi na nezájem mobilních operátorů umožnit jim vstup do svých sítí. ČTÚ ale dokončuje analýzu, na jejímž základě by mohl operátorům velkoobchodní otevření sítí nařídit. Firmy se proto začaly snažit direktivnímu postupu předejít. S operátory jednají nebo jednaly i další firmy, například UPC, Mafra nebo Tesco.  

Prostor pro virtuální operátory by se mohl otevřít i po aukci kmitočtů na rychlé mobilní sítě LTE. Jednou z podmínek získání frekvencí je vytvoření velkoobchodní nabídky pro virtuální operátory.