V Praze má být nasazen zkušební elektrobus

Praha - Autobusy na hybridní pohon nebo elektrobusy by už za pár let mohly nahradit naftové autobusy, které jezdí v českých městech a jejichž průměrné stáří se pohybuje kolem patnácti let. V průběhu příštího roku by měl elektrobus zkušebně jezdit i po Praze. Novinky je možné spatřit na pražském výstavišti v Holešovicích na středoevropské výstavě Czechbus.

Elektrobus má mít podle polského výrobce až pětkrát nižší náklady na provoz než dieselové autobusy. „Dobíjení už není v dnešní době takovým problémem, protože to vozidlo je dobito během jedné hodiny. Podle současných parametrů baterií to znamená dojezd kolem 130 kilometrů,“ prohlásil ředitel Solária Czech Jaromír Ručka.

To autobus na hybridní pohon kombinuje oba způsoby pohonu. „Autobus se rozjede pomocí elektromotoru a potom uzná za vhodné pomocí automatického řízení, jestli zapne naftový motor, nebo pojede dál na elektromotor,“ řekl manažer prodeje Volvo Truck Czech Radko Manda.

Elektromotor využívá hlavně při popojíždění po městě do rychlosti 20 kilometrů v hodině. Díky tomu uspoří až 40 procent paliva.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Autobusy se také čím dál víc prodlužují. Hlavně ty, které jsou určeny pro městskou dopravu. Dálkové autobusy zase sázejí na pohodlnější sedačky.