V Bruselu leží další stížnost kvůli solární dani

Praha - K Evropské komisi doputovala další stížnost na Českou republiku kvůli 26procentnímu odvodu z výnosů fotovoltaických elektráren, tentokrát ji podala česká společnost Solar Global. Podle firmy je odvod v rozporu s právem Evropské unie. Česko jej přitom zavedlo v reakci na solární boom z let 2009 a 2010.

Solar Global argumentuje, že solární odvod porušil právo EU v oblasti energetiky, volného pohybu kapitálu, práva na vlastnictví i práva na ochranu proti zásahu do pokojného užívání majetku. Zavedení odvodu narušilo i princip legitimního očekávání, říká.

Solar Global je akciová společnost se sídlem v Praze s akciemi na jméno. Společnost provozuje 13 fotovoltaických elektráren na Moravě, jejich úhrnný instalovaný výkon je 24,5 megawattu.

K solárnímu odvodu vláda přistoupila kvůli velkému nárůstu instalovaného výkonu solárních elektráren v letech 2009 a 2010. Platnost opatření vyprší na konci letošního roku. Solární sdružení zavedení odvodu už dříve napadlo u Ústavního soudu, ovšem neuspělo.

Brusel
Zdroj: Julien Warnand/ISIFA/EPA

Česko čelí také arbitráži

Solární odvod se nelíbí ani dalším investorům do fotovoltaických elektráren, kteří tak otevřeně vystupují proti Česku. Například v minulém týdnu osm investorů ze sdružení provozovatelů solárních elektráren International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC) oznámilo zahájení arbitráže vůči českému státu. Investoři chtějí odškodné za újmu, kterou jim údajně zavedení odvodu způsobilo. Výši požadované částky zatím nezveřejnili, v médiích se ale objevily odhady, že půjde zhruba o 2,5 miliardy.

V letošním roce jde na fotovoltaické elektrárny 66 procent, a to z podpory pro obnovitelné zdroje. Celková výše podpory letos činí 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy se vyplácí ze státního rozpočtu a vláda zvažuje zvýšení této částky o další dvě miliardy. Zbytek platí spotřebitelé v cenách elektřiny. Podporu pro obnovitelné zdroje ale kritizují zástupci průmyslu. Podle nich je kvůli podpoře cena elektřiny tak vysoká, že to ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských podniků.