Jak vyzrát na hackery?

Praha - Hackerských útoků na počítače či mobily přibývá, jen v Českou jdou škody až do desítek milionů korun ročně. O ochraně dat proto v Praze diskutovali bezpečnostní experti z celého světa. Například zabezpečení e-mailu nebo sociálních sítí prolomí hackeři i za pár sekund.

O šikovnosti hackerů se přesvědčila i redaktorka ČT Zuzana Luňáková. Stačilo pár kliků na speciálně upraveném tabletu, zadání několika příkazů a heslo k jejímu účtu na Facebooku bylo prolomeno. Přihlásila se totiž k internetu v síti, kterou chvilku předtím ovládl hacker. 

Stejně jako profil na sociální síti dokáží hackeři prolomit zabezpečení e-mailu, internetové bankovnictví nebo stránky společností. „Když chcete chytit zločince, musíte myslet jako on. A pokud chcete co nejlépe zabezpečit své systémy, musíte vědět, co a jak zločinci dělají,“ říká bezpečnostní expert Wayne Burke, který pracoval například pro NATO nebo FBI. 

Ve svém tabletu má Burke zhruba 700 hackerských aplikací. Pomocí jedné z nich například prolomí jakékoliv wi-fi připojení a ovládne ho. Jiná aplikace si pak bez větších problémů vezme bezpečnostní hesla od toho, kdo je ve stejné síti zadá. Teď se Burke snaží v Česku na bezpečnostní rizika upozornit. 

Boj proti hackerům (zdroj: ČT24)

„U velkých společností jsou větší hrozby. Mají mnohem více systémů, mnohem více lidí,“ dodává Burke. Rizikem přitom nejsou jen vzdálené útoky na počítače. „Můžete mít všechno skvěle zabezpečeno, ale pokud si nehlídáte kupříkladu to, kdo vám chodí uklízet do firmy nebo domu, je vám to k ničemu,“ vysvětluje výkonný ředitel Počítačové školy Gopas Jan Dvořák. 

S rozvojem moderních technologií jsou přitom útoky hackerů stále častější. Jen v Česku letos napadli třeba zpravodajské či politické weby, internetové bankovnictví nebo stránky mobilních operátorů.