Rozpočet má být příště štědřejší

Praha – Boj o nejdůležitější zákon roku vstupuje do druhého kola. Ministerstvo financí po protestech ostatních resortů připravuje nový návrh státního rozpočtu na příští rok. Počítá s deficitem až 107 místo dosud plánovaných 100 miliard. Také výdaje by podle dokumentu měly stoupnout, konkrétně o 11 miliard. Rozdělit si je má šest ministerstev, u kterých se původně škrtalo nejvíc.

Vláda i nadále slibuje, že při sestavování rozpočtu nepřekročí tříprocentní hranici deficitu. Zároveň však chce plnit sliby dané voličům. Třeba zvýšení důchodů, třetí sazbu DPH, zvýšení platů policistům a nebo růst minimální mzdy. 

Šéf státní kasy Andrej Babiš teď přichází z novým návrhem – zvýšit výdaje o 11 miliard a rozdělit je mezi šest rezortů. Konkrétně ministerstva dopravy, zemědělství, průmyslu, školství, vnitra a práce. 

Největší sumu může dostat přidáno ministerstvo dopravy

Jednotliví ministři zatím změnu hodnotit nechtějí. Tvrdí, že je to metoda cukru a biče – nejdříve razantně škrtat a pak částečně přidat. Podle informací České televize má nejvíc peněz dostat doprava, a to až šest miliard. „Dostanou tolik, kolik budou potřebovat, aby zrealizovali svoje projekty,“ dodává ministr financí. 

Miroslav Kalousek, bývalý ministr financí a předseda poslaneckého klubu TOP 09

„Tímto návrhem ministr Babiš v rozporu se všemi svými prohlášeními říká: jsem připraven chovat se rozpočtově neodpovědně.“

Střednědobý výdajový rámec rozpočtu na rok 2015 až 2017 má vláda schvalovat už v pondělí, a proto vyjednávání běží naplno. Třeba na Úřadu vlády dnes jednala o rozpočtu Rada pro výzkum, vývoj a inovace. Vicepremiér pro vědu, výzkum, vývoj a inovace Pavel Bělobrádek je ale s rozpočtem nespokojen a chce po ministrovi financí téměř tři miliardy navíc. „Některé instituce jsou skutečně velmi podfinancované, třeba Akademie věd už nemůže v podstatě ani opravovat budovy,“ říká Bělobrádek. 

Praha
Zdroj: ČT24/CzechTourism

Jenže s tímto ministerstvem se zatím při zvýšení výdajů nepočítá. I proto podle premiéra 11 miliard stačit nebude. Peníze se musí najít i na straně příjmů, a to úsporami nebo lepším výběrem daní. 

premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

„My si přejeme, abychom měli co nejnižší deficit, abychom nemuseli škrtat v investicích, platech. Aby to byl rozpočet, který podpoří vývoj ekonomiky.“ 

Jenže ani slibovaná hranice deficitu 100 miliard není stoprocentní. Ministerstvo financí si totiž v novém materiálu nechává ústupovou cestu a navrhuje schodek až 107 miliard. „Mě to nepřekvapuje, protože vláda slibuje věci, na které nemá v rozpočtu dostatek peněz,“ dodává k tomu předseda ODS Petr Fiala. 

Přesnější čísla budou až v pondělí

Vláda bude navíc v pondělí schvalovat i Státní závěrečný účet. Tedy zpřesněný a definitivní výsledek rozpočtu v minulém roce. Podle dokumentu hospodařil stát se schodkem 81,3 miliardy korun. Na sociálním pojištění, daních a dalších odvodech vybraly vlády téměř 1,092 bilionu korun. Výdaje státu pak vystoupaly na víc než 1,173 bilionu. 

Nejvíce, přes 372 miliard, vybral stát díky sociálnímu pojištění. Zhruba 220 miliard přinesla do rozpočtu DPH, přes 136 miliard všechny spotřební daně a 95 miliard daně z příjmu lidí. Nejvíc naopak utratila vláda za důchody: téměř 383 miliard korun. Přes 112 miliard vydal stát na ostatní dávky a víc než 92 miliard za platy státních zaměstnanců. Téměř 58 miliard pak muselo ministerstvo financí zaplatit za úroky ze státního dluhu.

Události: Rozpočet pro příští rok má nabobtnat (zdroj: ČT24)
Vydáno pod