Růst stavebnictví i průmyslu v dubnu zvolnil

Praha – Český průmysl a stavebnictví v dubnu sice zpomalily růst, ale pořád se drží na solidních hodnotách. Průmyslová výroba meziročně zpomalila na 7,7 procenta z březnových 8,4 procenta, sektor opět táhla výroba motorových vozidel. Stavebnictví v minulém měsíci meziročně stouplo o 8 procent po březnovém skoku o 11,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Hodnota nových zakázek v průmyslovém sektoru se od loňského dubna zvedla o 14,7 procenta – zakázky ze zahraničí se zvedly o 16,4 procenta, ty tuzemské o 11,4 procenta. Meziměsíčně se dubnová průmyslová produkce zvýšila o 1,1 procenta, stavební o 1,3 procenta. Oproti loňskému dubnu ale podle statistiků ubylo stavebních povolení, snížila se orientační hodnota staveb a bylo zahájeno a dokončeno méně bytů.

„Průmysl zůstává stavebním kamenem růstu české ekonomiky. Dubnový růst překonal odhady analytiků a zařadil se k dalším indikátorům naznačujícím, že oživení české ekonomiky stojí na pevných základech,“ reagoval analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Hlavní ekonom Patria Finance David Marek doplnil, že podniky těží z příznivé situace na hlavních exportních trzích a postupného oživování domácí poptávky.

Michal Kozub ze společnosti Home Credit považuje za pozitivní hlavně rozprostření růstu mezi jednotlivé obory. „Neplatí totiž to, že by jedno silné odvětví táhlo celý průmysl vzhůru, zatímco ostatní by skomíraly,“ všiml si Kozub, podle něhož má průmysl velmi dobře nakročeno i do budoucna. „Růst o 7,7 procenta je sice o trochu horší výsledek než za březen, ale za poslední rok je to nadprůměrně dobrá hodnota. Hodnota nových zakázek roste o téměř 15 procent, a to ukazuje, že by ani v dalších měsících neměl průmysl spadnout do horších čísel,“ předpověděl ekonom.

Polepšil si také zahraniční obchod, hlavně vývoz do EU

Zahraniční obchod Česka skončil v dubnu podle předběžných údajů přebytkem 16,5 miliardy korun. To představuje meziroční přírůstek o 1,5 miliardy. Čísla vychází z tzv. národního pojetí výpočtu, které reflektuje změny vlastnictví mezi domácími a zahraničními subjekty, nikoliv pouze pohyb zboží přes hranice. Dříve ČSÚ používal přeshraniční metodu, nová metodika ale podle statistiků lépe odráží skutečný výkon domácí ekonomiky.

Analytiky dubnová čísla potěšila. „Příznivý je dvouciferný růst exportu, za nímž opět stojí úspěšné automobilky dobývající evropský i asijský trh. V meziročních tempech se ovšem odráží i efekt slabé koruny, která eurové a dolarové tržby navyšuje. Po zohlednění tohoto efektu již růst exportu tak dechberoucí není,“ poznamenal Petr Dufek z ČSOB.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila přebytkem 53,1 miliardy korun. „Čeští exportéři dokáží využívat zvyšující se poptávky na okolních trzích, na mimoevropských trzích již tak úspěšní nejsou. V dubnu se prohloubil schodek se státy mimo EU o čtyři miliardy na 35,6 miliardy korun,“ upozornil předseda Asociace exportérů Jiří Grund.