Rapidní úbytek hospod v Británii už řeší i ombudsman a vicepremiér

Londýn - Tradiční hospodská kultura v Británii skomírá. Takzvaně „na jedno“ tam chodí stále méně lidí. Týdně tak v zemi krachuje 26 hospod. Ročně jsou to tisíce. Tamní vláda už s problémem bojuje několik let. Vyřešit by ho mělo nové nařízení, které zavádí i post ombudsmana.

V Británii zkrachuje 26 hospod týdně (zdroj: ČT24)

Britové nemají důvod chodit do hospody tak často. Příčinou jsou vysoké daně z alkoholu a levné pivo v supermarketech. Likvidační pro tradiční britské hospody je i výše nájmu. Tisíce barů a hospod totiž vlastní velké firmy, takzvané pubcos. Své nájemce a provozovatele drží kvůli různým exkluzivním smlouvám na hranici udržitelnosti. 

„Téměř polovinu z 50 tisíc britských hospod vlastní velké firmy spojené s velkými pivovary. Hospodští od nich musí kupovat pivo, často za vyšší než tržní ceny. Na oplátku sice dostanou různé výhody, i tak ale nejsou schopní se uživit,“ upozorňuje redaktorka Reuters Sara Hemrajaniová. 

Nick Clegg, britský vicepremiér:

„Potřebujeme životaschopné hospody v naší zemi. Takže musíme dát těmto svázaným nájemcům možnost se bránit, když třeba cítí, že výše jejich nájemného není fér.“

Britská vláda proto zavádí post nezávislého ombudsmana. Ten bude případné spory nájemců hospod řešit. Hospody tak prostřednictvím ombudsmana budou moci třeba požadovat revize nájemného. V případě potřeby pak ombudsman může udělovat i pokuty.