Spoření, pojištění, trvalé platby – na zaplacení zbývají čtyři dny

Praha – Lidem zbývají pouze čtyři pracovní dny na to, aby stihli poslat platby, které musejí zaplatit do konce roku. Týká se to například stavebního spoření, u kterého mohou klienti v případě nezaplacení přijít o státní příspěvek za uplynulý rok. Lidé by si měli ohlídat nejen otevírací doby bank, ale i lhůty u internetového bankovnictví. V případě složenek vypršel nejzazší termín už v pátek.

Na uhrazení plateb zbývají už jenom čtyři dny (zdroj: ČT24)

Typickým příkladem platby splatné do konce kalendářního roku je už tradičně stavební spoření. Pokud se klientům nepodaří odeslat peníze do silvestra, nedostanou příspěvek od státu. Na pobočce stačí přinést peníze až poslední den v roce, protože platba se na účet příjemce připíše okamžitě.

Ještě zítra budou banky pracovat podle normální otevírací doby. Od středečního Štědrého dne ale budou až do konce týdne zavřené. Po víkendu bude do konce roku opět platit normální pracovní doba, pouze ve středu 31. prosince počítají banky se zkráceným provozem. Většina z nich zavře v poledne.

Ani internet nepřevede peníze hned

Nejčastěji lidé posílají peníze prostřednictvím internetového bankovnictví. V tomto případě doporučují bankéři s koncem starého roku zkontrolovat i trvalé příkazy a případně je navýšit. „Klienti mohou zadávat platby v rámci internet bankingu nejpozději během 30. prosince do 23. hodiny večerní,“ upozorňuje mluvčí České spořitelny Marek Pšeničný. Taková platba se ale připíše na účet příjemce do konce roku jen v případě převodu v rámci jedné banky. Jinak mohou peníze dojít až za dva dny.

Komu doma zbyla ještě nezaplacená složenka, bude muset osobně na pobočku nebo peníze poslat přes internetové bankovnictví. Poslední termín pro její proplacení byl totiž už v pátek. „U poštovních poukázek evidujeme před koncem roku mírný nárůst, ale není tak dramatický, jako je to u podávání balíků,“ dodává mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Konec roku je vhodný ke kontrole nejen stavebního spoření nebo penzijního připojištění, ale lidé by si měli zkontrolovat také data platnosti povinného ručení. Odborníci rovněž doporučují projít si pojištění majetku a ujistit se, zda je pojistka dostatečně vysoká.