Trať proslulá tragickou nehodou dostala nové zabezpečení

Svitavy – Železniční trať, která prochází napříč severní částí Českomoravské vrchoviny ze Svitav přes Poličku do Žďárce u Skutče, se dočkala moderního zabezpečovacího zařízení. Zavedeno bylo traťové radiové spojení, úpravami prošly přejezdy, kterých je na trati 97. Výhybky ve vícekolejných stanicích jsou elektricky ohříbané. Podle Správy železniční dopravní cesty je díky novému zabezpečovacímu systému vyloučeno opakování nehody, která se na trati stala v roce 1995 a zahynulo při ní 19 lidí.

Trať dostala dálkově ovládané zabezpečení 3. kategorie ovládané ze Svitav. Ve stanici Žďárec u Skutče bylo instalováno elektronické stavědlo. Na přejezdech je kromě nového zabezpečení také tzv. diagnostika, která umožní snadno odhalit viníka případné nehody.

Dráha mezi Svitavami a Žďárcem u Skutče smutně proslula tragickou nehodou, která se stala 24. června 1995. U obce Krouna se osobní motorový vůz srazil se čtyřmi nákladními vagony, které železničářům ujely a během čtyřkilometrového klesání nabraly zhruba stokilometrovou rychlost. Posádku osobního vlaku nemohl nikdo varovat. Po nárazu ve vzájemné 133kilometrové rychlosti zahynulo 19 z 23 lidí, kteří v motoráku cestovali.