Air marshallové zajišťují vyhoštěné i hledané osoby, procházejí náročným výcvikem

Události: Airmarshallové procházejí náročným výcvikem (zdroj: ČT24)

Policisté z oddělení doprovodu letadel neboli air marshallové hlídají bezpečnost na palubách letounů. Téměř denně pak doprovázejí osoby při vyhoštění ze země nebo naopak návratu hledaných osob.

V pondělí dopoledne odváděli speciálně vycvičení policisté na palubu letounu občana Tuniska. Vyhoštěn byl za nelegální pobyt na českém území, stejně jako ještě další muž ze státu severní Afriky.

„Většinou jsou to osoby, které odmítají vycestovat dobrovolně, tudíž je potřeba zajistit bezpečnostní doprovod air marshallů a dopravit je do země určení,“ přibližuje vedoucí policejního oddělení doprovodu letadel Libor Pícka.

Naopak ze zahraničí doprovázejí air marshallové hledané osoby na útěku. Například do pražské policejní cely z Řecka eskortovali uprchlého muže, který se několik měsíců skrýval před tuzemským trestem. V takových případech využívají mezinárodní spolupráce s policejními jednotkami v zahraničí.

Pozice vznikla po 11. září

Po přijetí do jednotky, která v Česku vznikla v reakci na teroristické útoky z 11. září 2001, procházejí policisté intenzivním tréninkem. Ten spočívá třeba ve cvičení v simulační místnosti, která kopíruje Boeing 737. „Policisté mají možnost jít skutečně do ostrých zákroků, kdy se případně může i něco poškodit, což v reálném letadle samozřejmě nelze,“ podotýká Pícka.

Součástí výcviku je také snaha naučit air marshally, aby dokázali reagovat na nečekané útoky – třeba sečnou nebo bodnou zbraní. Ten může přijít od agresivního cestujícího nebo teroristy, říká instruktor. „Je to uzavřený prostor, kdy se policista musí spolehnout sám na sebe, případně na svého kolegu,“ říká k profesi Pícka.