Čeští psi zachraňují konžské slony, na letišti v Brazzaville odhalují pašeráky

Události, komentáře: Čeští psi zachraňují slony v Africe (zdroj: ČT24)

Omezit zabíjení slonů v Kongu kvůli jejich klům se snaží Malina pro slona. To je název projektu, v němž se v Česku cvičí detekční psi, kteří jsou schopni v africké zemi odhalit pašovanou slonovinu. Podle konžských celníků je to významná pomoc. Štěněte jménem Avatar, které se nyní začíná cvičit v Česku, se již nemůžou dočkat. Do Brazzaville by mělo přicestovat za deset měsíců. Výcvik psů k vyhledávání pašované slonoviny byl tématem Událostí, komentářů.

Malina pro slona oslaví příští rok desáté výročí. Podle konžského celníka Freddyho Zeguela Pakela je pro zemi důležitá, protože se s pytláctvím potýká ve velké míře, zatímco sami celníci mají jen omezené možnosti. „My nemůžeme otevřít zavazadlo, které již bylo zkontrolováno. A proto ta zavazadla kontroluje pes a případně objeví zakázané zboží, které se pašuje,“ popsal další celník Mbon Waye Doniam.

Kynoložka Hana Böhme upřesnila, že se psi vyčlenění pro Malinu pro slona nespecializují výhradně na slonovinu. Při výcviku se učí rozpoznat i pach dalších často pašovaných živočišných produktů. „Začínáme se slonovinou a luskouními šupinami, protože ty jsou jedny z nejtěžších. Pak se přidávají další zvířata, která už jsou daleko lehčí,“ upřesnila.

Název protipytláckého projektu Malina pro slona podle kynoložky nesouvisí s ovocem, nýbrž s konkrétním psím plemenem, které se pro práci v Kongu cvičí. Je to belgický ovčák neboli malinois, případně „maliňák“. „My tomu říkáme maliny, je to jednodušší,“ ozřejmila. Tito psi podle ní „opravdu chtějí pracovat“.

Prvním psem vycvičeným v Česku, který pomáhal s bojem proti pašerákům v Kongu, byla Cama, která po dvou letech práce zahynula při dopravní nehodě. Následovali další psi a nyní se cvičí Avatar. Jsou mu tři měsíce a podle Hany Böhme si zatím spíše hraje. „Pomalu začíná čichat pamlsky, aby si začal rozvíjet nos, začínáme s poslušností. V půl roce začne s pachovými pracemi,“ nastínila.

Díky spolupráci s českými psy se museli naučit několik českých slov i konžští celníci. „Pracoval jsem s Camou a Cama poslouchala jenom česky. Takže znám slova hledej‚ sedni a lehni,“ shrnul Mbon Waye Doniam.