Více stimulace a méně destrukce, nastiňuje budoucnost neurochirurgie profesor Netuka

Události, komentáře: David Netuka (zdroj: ČT24)

V posledních letech dochází ke zjemnění postupů v neurochirurgii a zpřesnění indikací. V pořadu Události, komentáře to řekl přednosta Neurochirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy David Netuka. V dalších letech se podle něj dá očekávat rozvoj v léčbě nádorů a větší posun k personifikované medicíně.

„Jde o to, kdy správně indikovat operace a kdy volit jiné postupy, než je chirurgická léčba, jelikož ta je jen malou složkou léčby pacientů s nádorovým onemocněním mozku nebo cévním onemocněním,“ vysvětluje Netuka pokroky v oboru. Zjemnění podle jeho slov zkracuje dobu hospitalizace a zlepšuje schopnost pacienta vrátit se do původního života.

Očekávají se podle něj i další objevy v nádorové problematice. „Chirurgická složka jistě časem narazí na svůj strop. Pak máme jiné alternativní léčebné postupy – biologickou léčbu, novou chemoterapii a jiné cílené postupy,“ popisuje Netuka.

Existují již také stimulační techniky na pomoc pacientům s Parkinsonovou chorobou nebo epilepsií, které snižují četnost záchvatů. Podobně se dá postupovat také u depresí. Význam stimulačních technik tak rovněž nadále poroste. „Budeme stimulovat a méně destruovat,“ dodává.

Vznik nádorů mozku

Nárůst výskytu agresivních nádorů mozku v posledních letech podle něj není dramatický a může za něj především včasnější diagnostika pacientů. „Ti pacienti se před třiceti lety často vůbec nedostávali k neurochirurgům,“ vysvětluje statistiku.

Riziko vzniku tohoto typu nádoru je prý ovlivněno hlavně genetickými dispozicemi. „Nejsou zde takové ty jednoduché vazby jako u kouření a karcinomu plic. Není to ani stresem ani množstvím práce, je to opravdu o genetické změně informace během života,“ uzavírá neurochirurg.