Pavel kvůli nemoci zrušil pondělní program. Na Babiše v Brně čekali příznivci i odpůrci

Události: Program prezidentských kandidátů (zdroj: ČT24)

Začal poslední týden prezidentské kampaně. Zatímco Petr Pavel kvůli viróze svůj oficiální pondělní program zrušil, Andrej Babiš (ANO) zamířil do Brna. Druhé kolo prezidentských voleb se koná 27. a 28. ledna.

Oba kandidáti se měli utkat v debatě na serveru Novinky.cz, ta se však kvůli Pavlově nemoci ruší. Pavel v pondělí nepojede ani na návštěvu Kolína. „Přece jen ta středa a čtvrtek budou hodně důležité, tak bych chtěl být ve formě,“ řekl už v neděli po debatě na ČT Pavel. 

„My pokračujeme v přípravě těch akcí, plánujeme, chystáme podklady pro debaty, pro nás se nic nemění,“ uvedla manažerka komunikace Petra Pavla Markéta Řeháková.

Úterní program nakonec Petr Pavel kvůli nemoci mění. „Původně měl v plánu od 8 hodin ráno poradu se svým volebním týmem a poté sérii rozhovorů pro zpravodajské servery i rádio, nicméně oba tyto mediální výstupy nakonec zrušil. Podle jeho mluvčí totiž kvůli nemoci ztrácí hlas,“ uvedl zpravodaj ČT Vítězslav Komenda.

Úterní odpolední program se má hodnotit ráno podle jeho aktuální zdravotní kondice. Stále je ale v plánu vyjet do Příbrami, kde se má setkat s novináři na krátkém tiskovém brífinku, poté také s příznivci v místním kulturním domě. Na toto setkání pak navazuje další s podporovateli, které už ale bude bez přítomnosti kamer.

„K tomu Petr Pavel řekl, že to setkání by mělo být pod střechou, tedy v teple a nemělo by zhoršit jeho zdravotní stav,“ informovala redaktorka ČT Izabela Niepřejová.

Mezi odpůrci a podporovateli Babiše došlo ke strkanicím

Andrej Babiš v pondělí zamířil do Brna. Na tamním Dominikánském náměstí se podle radnice Brno-střed kolem půl čtvrté odpoledne sešlo asi dva tisíce lidí, kromě příznivců jsou mezi nimi i odpůrci prezidentského kandidáta.

Před příchodem Babiše promluvila k účastníkům akce poslankyně Alena Schillerová (ANO). Odpůrci na to spustili hlasitý pískot, zněl i zvuk podobný siréně. Lidé měli transparenty proti Babišovi, na kterých bylo psáno „Konec lží“, „Babiše do koše“, „Spojence nedáme“. Transparenty proti Babišovi měli lidé i v oknech na náměstí, kde se opět objevilo „Babiše do koše“ nebo „Pavel na Hrad“.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová na mítinku Andreje Babiše v Brně.
Zdroj: Patrik Uhlíř/ČTK

Po Babišově příchodu pokračovalo hlučení, přes které téměř nebylo slyšet jeho projev. Prezidentský kandidát mluvil k občanům na mikrofon zpoza ochranky, která ho dělila od davu. Mezi skupinami podporovatelů a odpůrců vznikly také strkanice, na místě se situaci snažil uklidnit antikonfliktní tým. 

Během projevu Babiš prohlásil, že všechna média včetně iDNES, který spravují Babišovy svěřenské fondy, podporují jeho protikandidáta Petra Pavla a dělají mu kampaň. Dále tvrdil, že „bude nová totalita“. Uvedl také, že výrok vyřčený v debatě v České televizi týkající se pomoci Polsku v případě jeho napadení byla provokace. 

Poté, co přestal mluvit do mikrofonu, se začal lidem podepisovat, pod dozorem ochranky si s lidmi povídat a fotit a později se přesunul do většího stanu se zadní a boční zástěnou, kde se vydávalo jídlo. V této době už také postupně jeho příznivci odcházeli a skupina odpůrců ho prakticky obklopila a křičela na něj „Táhni z Brna“, „Estébák“ nebo také „Vyjmenuj planety“, což byla narážka na jeho neznalost planet sluneční soustavy při setkání se školáky.

Někteří příznivci na místě dále setrvávali, stejně tak antikonfliktní tým. Celá akce skončila po 18. hodině. Babiš poté odešel do restaurace. Policie podle mluvčího Petra Valy nemusela v souvislosti s mítinkem řešit žádné narušení veřejného pořádku.

Večer se Babiš vydal do televize Nova natočit rozhovor. V televizi uvedl, že dopis s ostrou nábojnicí adresovaný manželce Monice byl zaslaný z Brna. O dopisu se prý dozvěděl v sobotu ráno, i když jeho ochranka nábojnici v dopisu při rentgenové kontrole pošty odhalila už ve čtvrtek. „My jsme v pátek s Monikou byli od rána v Liberci,“ zdůvodnil časové prodlení. Babiš odmítl, že by jeho manželku účast na kontaktní volební kampani ohrožovala.

V úterý pojede do Hradce Králové, kde se odpoledne sejde s občany. „Jsou to regiony, kde Andrej Babiš v prvním kole s Petrem Pavlem poměrně ztratil, nebo spíš prohrál. Zatímco v Hradci Králové ten rozdíl nebyl tak markantní, tak v Brně Babiš ztratil poměrně výrazně, získal 26 procent hlasů, zatímco Petr Pavel získal podporu 42,5 procenta voličů,“ uvedl také zpravodaj ČT Ondřej Pražák.

„Podle Babišova týmu akce začne v 17 hodin v Kongresovém hotelu. Na zítřek nemá Andrej Babiš naplánované žádné mediální vystoupení,“ uvedla redaktorka ČT Kateřina Švédová. 

Omluvený pak kvůli kampani bude Babiš ve sněmovně, která by tento týden měla kvůli prezidentským volbám jednat jen dva dny. „Ne, nemám v plánu tam jít. Já myslím, že to každý pochopí, nebudu ve sněmovně a uvidíme, jak dopadnou volby, a pak se uvidí, co bude dál,“ řekl pro ČT Babiš.

Kandidáti vyzvali voliče, aby šli k volbám

Oba kandidáti už o víkendu vyzvali voliče, aby v pátek a v sobotu nezůstali doma a přišli hlasovat, zároveň apelovali na to, aby se lidé zdrželi nenávistných projevů. „Bylo by dobré, kdyby alespoň ty poslední dny kampaně apelovali všichni. Aby naši fanoušci přestali s agresivitou. A neapelovali způsobem, že někdo apeluje a zároveň ukáže na toho druhého,“ uvedl Andrej Babiš.

„Já jsem k tomu vydal jasné stanovisko, budu ještě klidně znovu apelovat na své podporovatele, aby se zdrželi jakýchkoliv projevů nenávisti. Ale zároveň to chce, aby i Andrej Babiš tomu šel naproti. A přestal s tou štvavou kampaní, pokud možno stáhnul ty billboardy, které vytvářejí tolik emocí. Protože to je právě ta rozbuška, která jitří společnost,“ uvedl také Petr Pavel.