Motol otevřel první dům pro rodiny dlouhodobě nemocných dětí

Události: Dům pro rodiny s těžce nemocnými dětmi (zdroj: ČT24)

V areálu Fakultní nemocnice v Motole se otevřel první dům určený pro rodiny dlouhodobě hospitalizovaných dětí. Náklady na stavbu a vybavení, které se vybraly ve veřejné sbírce a od dárců, přesáhly sto milionů korun.

Dům by měl sloužit rodinám dětí a dospívajících, kteří – se svými blízkými – musí v nemocnici zůstat třeba i několik měsíců. Dosud někteří rodiče mohli přespávat v provizorní ubytovně, nově nemocnice ale nabídne pokoje zdarma pro celé rodiny.

V domě by mohlo najít zázemí až jednadvacet rodin těžce nemocných dětí. První z nich by se sem mohly nastěhovat už v polovině prosince. „Aktuálně máme odhad na dvanáct milionů ročně na provoz. To zahrnuje jak technické věci, služby, tak ale i tým, personál,“ popisuje ředitelka nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda Ivana Pešátová. 

Význam podobných typů ubytování oceňuje také ředitel fakultní nemocnice Miloslav Ludvík. „Světový trend je snižovat hospitalizace a přecházet do takzvaného hotelového ubytování. Jsou diagnózy, kdy potřebujete denně ozařovat, denně kapat chemoterapii, ale není důvod hospitalizovat,“ míní. 

obrázek
Zdroj: ČT24

 V případě dlouhodobé hospitalizace by dítě mohlo bydlet s rodiči a na terapii docházet ambulantně. Ubytování pro příbuzné dosud ale nabízí jen některé nemocnice, například v Brně nebo Ostravě. Část dalších zařízení pak umožňuje i pobyt přímo na pokoji s dítětem. 

„U starších zařízení to není úplně jednoduché. Protože lůžka, která tam jsou, slouží principiálně pro pacienty. A je velmi těžké pak některé z těch lůžek zablokovat a dát tam příbuzného,“ přibližuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). 

Resort zdravotnictví se nyní chce zaměřit na to, aby rodičům přístup k nemocnému dítěti ulehčil. Třeba na jednotkách intenzivní péče si to ale ministr příliš představit nedokáže.