Silnou zbraní Senátu je odbornost. Senátoři mohou lidem pomoci svým vlivem, míní Růžička

Interview ČT24: Jiří Růžička (zdroj: ČT24)

„Lidé volí senátora proto, že mu důvěřují, je známý svou odborností,“ myslí si první místopředseda horní komory Jiří Růžička (za TOP 09), který byl v letošních senátních volbách jedním ze tří kandidátů zvolených už v prvních kole. O horní komoře si podle něj lidé chtějí povídat málo, více je trápí problémy, které jsou jim blízké. A senátoři jim s nimi mohou pomoci díky svému vlivu, řekl Jiří Růžička v pořadu Interview ČT24.

Senátor Růžička získal v prvním kole volby těsně přes padesát procent hlasů. „Snažili jsme se nic nepodcenit, byli jsme měsíc v ulicích, připravili jsme velice zajímavé materiály, noviny,“ uvedl Růžička a dodal, že k navázání konverzace s lidmi pomohly také psí pamlsky.

O Senátu si lidé podle něj chtěli povídat poměrně málo. „Lidi daleko více trápí problémy, které jsou hmatatelné, blízké,“ upozornil. „Ptali se, jak jako senátor do toho mohu vstupovat. Protože jsem byl osm let zastupitel na Praze 6, myslím, že jsem jim na to uměl odpovědět“.

Jako příklad Růžička uvedl výstavbu nových škol, které nemohou stavit samy městské části, ale stát. „Stát a zřizovatel, městská část, musí být v kontaktu,“ objasnil a dodal, že tomu jako senátor dokáže pomoci. „V Senátu máme skupinu, scházíme se s ministerstvem školství a představiteli jednotlivých stran. Ta projednává veškeré zákonné věci, které mají celostátní rozměr,“ přiblížil znovuzvolený senátor.

Třetí místo v senátních volbách na Praze 6, kde Růžička kandiduje, obsadil člen ČSSD Petr Havlík. „Překvapilo mě to příjemně. Z mých úst to zní možná trochu divně, ale jsem přesvědčen, že demokratický stát by takovou pravdivou, sociálně citlivou stranu měl mít,“ uvedl. Podle něj se však ČSSD v posledních letech dehonestovala.

Senátoři mohou pomoci vlivem

Členové horní komory mohou lidem pomoci určitým vlivem, kterým disponují. „Když jsem se stal senátorem, psal mi jeden občan Prahy 6, co uděláme s vraky na ulicích (…) Byl jsem několikrát na ministerstvu dopravy, jednali jsme s policií, s kdekým. Trvalo to čtyři nebo pět let, dnes policie vraky může odtahovat.“ Kdyby prý nebyl senátorem, ministr dopravy by reagoval jinak.

Během předvolební kampaně s lidmi mluvil o jeho konkrétních aktivitách v Senátu. „Měli radost, že jsme byli na Tchaj-wanu, na Ukrajině. Bavili se spíš o jednotlivých akcích nebo o ústavní stížnosti na prezidenta republiky,“ uvedl. Zahraniční cesty horní komoře podle něj trochu pomohly. „Ale uškodily u těch, kteří Senát nemají rádi. Že se máme věnovat České republice, a ne Tchaj-wanu“.

Prezident České republiky Miloš Zeman označil horní komoru jako „dobře placené odkladiště neúspěšných politiků“. Podle Růžičky jde o velmi rozšířený názor, především však na sociálních sítích. Na ulici prý potkal pouze jednu ženu, která tento postoj zastávala. „Snažil jsem se jí to vysvětlit, ale nepustila mě ke slovu.“

Odbornost jako silná zbraň Senátu

Pokud jde o snahy zvýšit volební účast do horní komory, Růžička je přesvědčen, že důležitá je zejména její důvěryhodnost, volební systém by neměnil. „Než něco změnit špatně, tak radši neměnit,“ konstatoval a připomněl, že v posledním průzkumu důvěryhodnosti ústavních institucí na tom byl Senát nejlépe.

Růžička míní, že to není primárně výsledkem práce vedení komory, ale má na tom prý zásluhu podle něj konkrétně její předseda Miloš Vystrčil (ODS). „Je to ale i odpovědnost každého senátora, který ve svém regionu působí,“ myslí si Růžička. „Lidé volí senátora proto, že mu důvěřují, že je známý svou odborností – lékaři, starostové, učitelé.“

Připomenul také, že pouze něco málo přes polovinu členů Senátu jsou straníci. To je podle něj správně. „Nejsou to lidé bez politické zkušenosti, ale odbornost hraje velkou roli, a proto jim lidé důvěřují,“ dodal.