Požár hal nedaleko Prahy mají hasiči pod kontrolou. Škodu odhadl majitel na 60 milionů

Rozsáhlý požár dvou skladovacích hal a odpadu v obci Záryby nedaleko Prahy mají hasiči pod kontrolou, je lokalizován a část jednotek se může vrátit na základny, informoval krátce po půlnoci mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář. Majitel skladovacích prostor odhadl škodu, kterou oheň způsobil, na 60 milionů korun. Požár se ale obešel bez zranění.

„Jde o požár dvou skladovacích hal a odpadu na volném prostranství,“ uvedl Bakalář. Hořet začalo kolem 18:15. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu. Hlavně se snažili zabránit tomu, aby se oheň dál rozšířil. „Podařilo se uchránit stáje s koňmi a přemístit nádrže s naftou,“ informovala z místa zhruba ve tři čtvrtě na jedenáct redaktorka ČT Nina Ortová. 

Po půlnoci, kdy se hasičům podařilo požár lokalizovat, snížili stupeň požárního poplachu na třetí a v úterý ráno na druhý. 

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) na Twitteru uvedla, že jde o rozsáhlý požár skladové haly s papírem a plasty. Událost se podle ní obešla bez zranění a bez evakuace lidí. „Prosíme, aby obyvatelé okolních obcí nevětrali,“ dodala Pecková. 

Podobnou výzvu zveřejnil na Facebooku také starosta Čelákovic u Prahy Josef Pátek (ODS). „Z důvodu požáru v průmyslovém objektu v Zárybech a úniku zplodin, které jdou směrem na město Čelákovice, doporučujeme v následujících hodinách nevětrat a omezit pohyb venku,“ uvedl Pátek.

Na místě působila i chemická jednotka, v Zárybách ovšem odborníci žádné škodliviny nenaměřili. Na místě požáru zaznamenali podlimitní hodnoty oxidu dusíku a čpavku. 

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně, nejzávažnější je čtvrtý neboli zvláštní, vyhlašovaný při mimořádných situacích.