Připravujeme se na všechny scénáře, řekl Fiala po jednání vlády. Podle Síkely jsou zásobníky na zemní plyn plné ze 75 procent

Brífink po jednání vlády 14. července (zdroj: ČT24)

Děláme kroky, které povedou k tomu, že se Česká republika zbaví závislosti na ruských energiích, řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Dodal, že vláda dělá vše pro to, aby bylo Česko připravené na jakýkoliv scénář. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) podotkl, že zásobníky zemního plynu jsou zaplněné ze 75 procent.

Premiér podotkl, že do zásobníků vláda již nakoupila plyn za 8,5 miliardy korun.

Podle Síkely tak Česko v plnění zásobníků pokračuje, a to i přesto, že v Evropě došlo k výraznému poklesu dodávek zemního plynu. „Jen za poslední dva dny jsme natlačili do zásobníků dalších třicet milionů kubíků,“ řekl s tím, že se Česko již lehce přehouplo přes 75 procent naplnění.

Síkela zmínil rovněž pozměňovací návrh, který se týká vyhlašování stavu nouze. „Nazval jsem to airbagem. Je to něco, co máte v autě a doufáte, že nikdy nebudete muset použít, ale když ta situace nastane, tak jste rádi, že ho máte,“ řekl. Nové nařízení podle něj možní vyhlašovat mimořádný stav nouze v oblasti teplárenství. Ministerstvo průmyslu a obchodu tak bude moci vydávat individuální rozhodnutí a podle Síkely tak „jemně řídit dodávky plynu“. 

Půjčka od Evropské komise

Hospodářské noviny ve čtvrtek informovaly, že vláda uvažuje o tom, že požádá Evropskou komisi o půjčku ve výši asi 350 miliard korun. Peníze by měly jít mimo jiné na investice, které by Česku pomohly snížit energetickou závislost na Rusku. „Informace je pravdivá v tom, že existuje možnost získat finanční prostředky až do této výše za velmi výhodných podmínek,“ uvedl Fiala.

Peníze by bylo možné využít jen do určitého data na určité projekty, doplnil. „Nejprve se musíme domluvit, jakou výši je ČR schopna vyčerpat,“ řekl. Tato debata na ministry podle něj teprve čeká. „Vláda by měla nějakou část těch nabízených prostředků využít, ale musíme se podívat, abychom je použili efektivně,“ doplnil.

Česko má možnost půjčit si od EK 14,3 miliardy eur už dva roky, dosud o to ale vláda neměla zájem. Jde o mechanismus, na němž se státy EU dohodly v rámci boje s ekonomickou krizí vyvolanou pandemií covidu‑19. Stát by půjčkou od EK získal peníze výhodněji, než kdyby si půjčoval sám. Podle Hospodářských novin by jen na splátkách úroků mohl za stávajících podmínek ušetřit zhruba 11 miliard korun ročně. 

Vláda řešila i státní rezervy pomůcek pro pandemii covidu

Vláda rovněž schválila změny v zásobách ochranných pomůcek v souvislosti s pandemií koronaviru. Nově bude mít Správa státních hmotných rezerv (SSHR) zásoby na měsíc místo dosavadních dvou. Počet držených položek se sníží ze 160 milionů kusů na sto milionů.

„V současné době je na trhu v Česku dostatek osobních ochranných prostředků, zásobování těmito komoditami je plynulé a to nejen poskytovatelům zdravotnických služeb,“ řekl Fiala.

Změna struktury a limitů bude pro správu znamenat roční úsporu zhruba 200 milionů korun, které by jinak musela vydat na obměnu těchto zásob, uvedl také předseda SSHR Pavel Švagr. Zásoby stát prostřednictvím SSHR pořizoval podle Švagra v létě 2020, od té doby se ale v tuzemsku zvýšil počet výrobců ochranných pomůcek a také funguje zásobování trhu. 

Pro změnu nastavení zásob jednotlivá ministerstva aktualizovala požadované počty ochranných pomůcek. Vyjma respirátorů třídy FFP2 se u všech ostatních ochranných prostředků počty snížily. „V tuto chvíli máme ve skladech 12,2 milionu respirátorů třídy FFP2, 2,2 milionu respirátorů třídy FFP3. Dále máme 90 milionů zdravotnických rukavic nebo dva miliony ochranných obleků,“ uvedl Švagr.

Kabinet také odsouhlasil dar dvou milionů kusů jednorázových hygienických vložek pro potravinové banky. „Tím navazujeme na podobnou akci z loňského roku. Smlouvu již máme podepsanou a předpokládám, že do konce prázdnin nebo na začátku září dojde k předání těchto zásob,“ dodal.

Kabinet se zabýval i protipovodňovou ochranou

Vláda se zabývala také problematikou protipovodňové ochrany na řece Bečvě, konkrétně výstavbou vodního díla Skalička. Ministerstva zemědělství a životního prostředí projekt vyhodnotila a rozhodla o výstavbě boční suché nádrže s manipulovatelným objektem.

„Zajistí to zvýšení protipovodňové ochrany na daném území,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) s tím, že se to týká více než stovky tisíc obyvatel. Vodní dílo je má podle něj ochránit proti více než stoleté vodě.