Na pozemku vyhořelé Slovácké búdy v Luhačovicích vyrostly dvě černé stavby. Řeší se jejich odstranění

Události: Černé stavby v Luhačovicích (zdroj: ČT24)

Známé lázně Luhačovice řeší delikátní problém. V lázeňské zóně stojí dvě černé stavby. Vybudoval je místní podnikatel Vladislav Jarošek, který koupil pozemek po vyhořelé Slovácké búdě od architekta Dušana Jurkoviče. Stavební úřad už zahájil řízení o odstranění obou staveb.

Ze Slovácké búdy postavené před 116 lety zbyly jen kamenné základy. Jedna z nejznámějších lázeňských staveb vyhořela v roce 2002. Na stejném pozemku teď stojí dvě zcela nové stavby, kiosek a tři zastřešené sudy. Jenže bez patřičných a nutných povolení.

Stavitele a majitele pozemku Vladislava Jaroška soud před deseti lety poslal za pančování lihu na šest let do vězení. Trestu se vyhýbal, v roce 2019 mu soud kvůli špatnému zdraví trest přerušil. Teď je Jarošek aktivní v Luhačovicích. Stavebnímu úřadu sice poslal ohlášku, ta ale nestačila. Budovat přesto začal, bez stavebního povolení.

„Jedná se o nepovolené stavby, jsou vedena řízení o odstranění,“ říká vedoucí stavebního úřadu z luhačovické radnice Tomáš Hrbáček. „Všechno teď dodatečně sháníme, aby to mohlo jít přes dodatečné stavební povolení, když to ohlášení nestačí,“ říká spolumajitelka pozemku Andrea Jarošková.

Jinde rekonstrukce

V rekonstrukci Slunečních lázní, jiné stavby v Luhačovicích od architekta Jurkoviče, stavitel lpí na každém detailu.

Lázeňská zóna v Luhačovicích je totiž zároveň památkovou zónou. Aby stavitel dostal stavební povolení, musí o souhlas požádat památkáře a kvůli ochraně léčivých pramenů i inspektorát lázní a zřídel. V případu Slovácké búdy Jaroškovi odeslali všechny žádosti až dodatečně, ačkoliv stavby už stojí.