Policie odložila část případu kolem smrti Afghánce, stíhání čtyř vojáků ale pokračuje

Kriminalisté ukončili prověřování možného neoznámení trestného činu v souvislosti s úmrtím afghánského vojáka Vahidulláha Chána. Policie případ odložila, protože se podle ní nepotvrdilo podezření ze spáchání trestného činu. Uvedl to mluvčí Městského státního zastupitelstva Aleš Cimbala. Kvůli údajnému utajování okolností smrti vojáka byli původně stíháni dva vysocí důstojníci a dva armádní zpravodajci. Státní zástupce ale jejich stíhání v roce 2019 zrušil a vrátil případ k dalšímu prověřování. Z přímého podílu na smrti Afghánce nicméně policie stále stíhá čtyři další české vojáky.

„Policejní orgán usnesením ze dne 29. prosince 2021 odložil věc týkající se podezření ze spáchání přečinu neoznámení trestného činu, kterého se mohly dopustit autority spadající pod Ministerstvo obrany České republiky, respektive příslušníci Armády České republiky, kteří se z důvodu výkonu své funkce postupně seznámili, disponovali či vyhodnocovali informace týkající se smrti příslušníka speciálních sil afghánské armády,“ uvedl Cimbala.

Státní zástupce podle něj rozhodnutí kriminalistů akceptoval. Původně byli v kauze stíháni všichni čtyři členové komise, která tři dny po Chánově smrti dorazila z Česka prověřit, co se na afghánské základně stalo. Pak se údajně měli snažit utajit okolnosti případu před některými nadřízenými, ministrem obrany i před státním zastupitelstvím. Na případ tehdy upozornil týdeník Respekt. Právě státní zástupce stíhání vojáků v roce 2019 zrušil.

Policie od té chvíle případ dál prověřovala, spáchání trestného činu ale nakonec nezjistila. „K naplnění skutkové podstaty tohoto přečinu dle uvedených závěrů nedošlo s ohledem na samotné znění trestního zákoníku, který spáchání tohoto přečinu spojuje pouze s taxativně uvedeným výčtem trestných činů, které neměly být oznámeny,“ doplnil Cimbala.

Kvůli smrti Afghánce jsou stíhaní čeští vojáci

Koaliční síly NATO zadržely příslušníka afghánských ozbrojených sil Chána poté, co v roce 2018 zastřelil českého psovoda Tomáše Procházku na afghánské základně Šindánd v provincii Herát. Afghánský voják byl zatčen a vzat do vazby západních sil. Krátce poté, kdy byl vrácen afghánským jednotkám, muž zemřel.

List New York Times následně napsal, že probíhá vyšetřování českých a amerických vojáků, kteří se údajně podíleli na jeho zabití. Tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) tehdy ale odmítl, že čeští vojáci mají podíl na Chánově smrti.

Policie nicméně v polovině loňského roku obvinila z podílu na jeho smrti čtyři české vojáky. Podle Respektu jsou stíhanými příslušníci elitní armádní 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Dva z vojáků viní policie z vydírání za použití násilí a neuposlechnutí rozkazu, další dva z neposkytnutí pomoci a porušení pravidel strážní služby. Vyšetřování této části případu policie stále neuzavřela.

Podle informací týdeníku Respekt Chán podle afghánských svědků neměl zranění, když ho začali dva čeští vojáci vyslýchat. Když ale muže po dvacetiminutovém výslechu předávali Američanům, měl mít již na těle stopy brutálního mlácení.

„Během českého výslechu se z místnosti ozývaly Chánovy bolestivé výkřiky, a když ho Češi předali svým americkým kolegům, krvácela mu tvář a měl na těle řadu podlitin,“ ocitoval Respekt svědectví afghánského tlumočníka. Češi ale tvrdí, že Chána nebili.

Podle Respektu měli afghánského vojáka následně bít také Američané, kteří ho měli kopat do rozkroku, dusit ho a mlátit s ním o zeď.

Dvojice českých strážných, kteří měli Chána po výsleších na hodinu pod dozorem, je podle týdeníku viněna z toho, že mu neposkytla žádnou pomoc, přestože byl v žalostném stavu. Muž v polní nemocnici zemřel.