Senátní výbor se postavil proti novele o zmrazení platů ústavních činitelů

Novele o zmrazení letošních platů ústavních činitelů na loňské úrovni hrozí v Senátu zamítnutí. Odmítnutí návrhu ve středu doporučil ústavně-právní výbor. Informoval o tom jeho předseda Tomáš Goláň (ODS). Horní komora o předloze, kterou má na programu ještě hospodářský výbor, rozhodne ve čtvrtek.

Senát loni odmítl i podobný návrh na zmrazení platů vrcholných politiků, který v dolní komoře krátce před sněmovními volbami prosadil tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO). Sněmovna už jeho veto nepřehlasovala. Babišův návrh senátoři označovali za populistický. Podle nich by později vedl ke skokovému nárůstu platů politiků zhruba o čtvrtinu.

Aktuálnímu vládnímu návrhu jeho kritici vytýkají, že se týká i platů soudců a může tak ohrozit jejich nezávislost. Zástupci justice už sdělili, že normu v případě přijetí napadnou u Ústavního soudu. Prezident Miloš Zeman v neděli oznámil, že zákon navzdory kritice vetovat nebude a podepíše jej. Hlava státu rovněž kritizovala neochotu soudců nechat si zmrazit příjmy.

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Od ledna se základny politiků, soudců a žalobců zvedly o šest procent. Novela, kterou nyní dostane k posouzení Senát, je má opět snížit. V případě politiků to bude z částky 89 155 na 84 060 korun. U soudců má klesnout ze 106 986 na 100 872 korun a u žalobců z 96 287,40 na 90 748,80 korun. Vláda tak chce ušetřit zhruba 600 milionů korun.

Na možnost napadení zákona u Ústavního soudu upozorňovali při sněmovním projednávání zejména zástupci opozičního hnutí ANO. Podle předsedy sněmovního ústavně-právního výboru Radka Vondráčka (ANO) ke schvalování předlohy ve stavu legislativní nouze nebyly splněny podmínky včetně hrozící škody velkého rozsahu.