Nemám prostor pro ústupky, zatím jsme vstřícní, říká k Turówu Hubáčková

Události, komentáře: Nemám prostor pro ústupky, říká k Turówu Hubáčková (zdroj: ČT24)

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) bude ve Varšavě se svou polskou kolegyní Annou Moskwovou jednat o hnědouhelném Dolu Turów. Česká ministryně trvá na tom, že nemá prostor ustoupit. V Událostech, komentářích zdůraznila, že Česko je zatím k Polsku vstřícné. Odmítá také, že by český důl ČSM u hranic s Polskem porušoval pravidla a mohl by podrývat důvěryhodnost Česka u unijního soudu.

Obce v tuzemském příhraničí už několik let protestují proti rozšíření Dolu Turów, obyvatelé se obávají ztráty zdrojů pitné vody, zvýšeného hluku i prašnosti. Důl Turów uhlím zásobuje elektrárnu, která se nachází v jeho blízkosti a která je na polském trhu důležitým producentem energie.

Polsko-česká jednání se zastavila na konci září, když se obě strany nedohodly na možnostech výpovědi smlouvy. Dokument mluvil o odškodnění do 50 milionů eur pro českou stranu, polská média však před několika dny informovala, že tamní vláda chce prosadit kompenzace výrazně nižší.

„Zůstáváme na tom, že platí dohodnuté věcí, které byly zveřejněny 30. září,“ konstatuje Hubáčková s tím, že ve Varšavě hodlá ukázat vůli stávající dohodu podepsat. „Nemám prostor pro ústupky,“ doplňuje. Připouští zároveň, že se shodu najít nepodaří.

„Uplynul nějaký čas, (podzimní návrh) zatím neodpovídá podmínkám především proto, že na polské straně stále dochází k těžbě a stále se vlivy zvyšují. My bychom mohli chtít třeba ještě říct, že náklady jsou vyšší. Zatím se chováme vstřícně a nezvyšujeme požadavky,“ upozorňuje ministryně životního prostředí.

Karta ČSM

Podle polského internetového portálu Business Insider plánuje Varšava při jednání s českým týmem, jehož členem bude kromě ministryně Hubáčkové i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK), nadnést situaci kolem českého Dolu ČSM u hranic s Polskem.

Ten podle údajných výtek pokračuje v těžbě bez přeshraničních konzultací a bez zohlednění připomínek polské strany, což prý může podkopat důvěryhodnost české vlády před Soudním dvorem Evropské unie, který se sporem o Turów zabývá, a přimět ji k rychlému podpisu dohody s Varšavou.

Hubáčková ale trvá na tom, že Česko pravidla neporušuje. „Je pro mě záhadou, jak k takové interpretaci došlo, protože k žádnému prodloužení těžby nedochází, k žádným změnám podmínek nedochází, naopak se tam dotěžuje a těžba tam skončí závěrem letošního roku, nejpozději začátkem příštího,“ zdůrazňuje ministryně.