Hladiny řek budou v noci stoupat. Ochladí se v polovině týdne

Hladiny budou stoupat v noci na úterý hlavně na řekách, které odvodňují Šumavu a Český les. Během úterý budou stoupat také v oblasti horní Jizery a na řekách, které odvádí vodu z Jeseníků. Děje se tak kvůli dešti a tání zbytků sněhu. Krkonošská Horská služba ale upozornila naopak na lebylo vesměs velmi teplé. Bylo to tak již od rána, kdy na většině území bylo nejtepleji nejméně za třicet let.

První pondělí po Novém roce si ve střední Evropě sotva kdo spojí s teplotami nad deset stupňů Celsia. Této hodnotě se ale přiblížily teploměry již ráno. Na většině území Česka byly nejvyšší ranní teploty nejméně ve třicetileté retrospektivě. V centru Prahy bylo skoro deset stupňů a podobně vysokou teplotu měli v Karviné nebo Ropici na severovýchodě Česka. Nezvyklé teplé zimní období v pondělí a úterý – kdy mají být maxima shodná – vrcholí.

 V úterý se ještě teplota dostane nad deset stupňů. Ve středu bude chladněji, maximální teploty budou mezi dvěma až šesti stupni. Na konci týdne by již mělo být jen kolem nuly. V noci klesnou teploty i pod bod mrazu, přes den nejčastěji bude mezi nulou a plus pěti stupni. 

Zatím ale vlivem tepla odtávají poslední zbytky sněhu, k tomu se navíc v noci na úterý a v úterý přidá déšť. Meteorologové vydali výstrahu před vydatným deštěm pro jihozápad Čech, která platí od pondělní 18. hodiny do úterní dvaadvacáté. Povodňová bdělost a pohotovost bude v Česku platit až do středečního večera.

Krkonoše se ale potýkaly s opačným problémem než s množstvím tekoucí vody. Horská služba upozornila na led na hřebenových cestách. „Sněhová pokrývka je podmáčená, na hřebenech se vlivem ochlazení vytvořila ledová krusta. Mohou se vyskytnout malé laviny z mokrého sněhu a laviny klouzavé, které se zastaví ještě na svahu,“ uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Velmi teplé počasí je v Česku již týden. Jestliže bezprostředně po vánočních svátcích ještě pokrýval krajinu sníh, na přelomu roku již padaly teplotní rekordy. Na silvestra bylo až 15,3 stupně, na Nový rok 15,7 stupně, což byl dokonce republikový historický rekord pro první den roku.

Počasí ovšem kazí lyžařskou sezonu. Ve velkých lyžařských střediscích jsou sice sjezdovky otevřené, ale jenom některé, třeba ve Špindlerově Mlýně nebo Peci pod Sněžkou se lyžuje zhruba na polovině celkové délky tratí, ve Skiregionu Valašsko sdružujícím beskydské sjezdovky je v provozu zhruba třetina celkové délky sjezdovek a podobné je to i na Klínovci. Některá menší střediska kvůli oblevě zavřela, na nový sníh čekají v Telnici či Klínech v Krušných horách, ale i na jesenické Ramzové nebo na Bukové hoře v Orlických horách.