Zástupci světových náboženství v České republice vyzvali lidi k očkování

Zástupci světových náboženství připomněli památku obětí pandemie. Na pražských Hradčanech vystoupil kněz Tomáš Halík, biskup Václav Malý, rabín Karol Sidon a představitelé pražské muslimské obce. Věřící poté vyzvali k očkování proti covidu-19 a k dodržování opatření. Mluvili také o sjednocení rozdělené společnosti a nutnosti vzájemného pochopení.

Zástupci několika světových náboženství se sešli v Trauttmansdorfském paláci na Hradčanech. Drželi společně minutu ticha za více než 36 tisíc zemřelých s covidem-19. Setkání zorganizovala iniciativa Společný hlas, která zastupuje tři abrahámovská náboženství – křesťanství, židovství a islám v České republice.

„Věřící ze všech náboženství i nevěřící by měli být v užším vzájemném semknutí, společně bojovat proti projevům stávající krize, aktivně vystupovat na podporu opatření pro ochranu života včetně očkování a dlouhodobě posilovat duchovní i fyzickou odolnost vůči této i dalším hrozbám,“ uvedl zvláštní zmocněnec pro holocaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání ministerstva zahraničí Robert Řehák.

Rabín Sidon vyzval k pochopení pro názorové rozdíly

Na setkání vystoupili také kněz Tomáš Halík, vrchní zemský rabín Karol Sidon, biskup Václav Malý, patriarcha Československé církve husitské Tomáš Butta, farář pro menšiny Českobratrské církve evangelické Mikuláš Vymětal, šejch Milan Váhala, muslimský učitel Kristián Dembický, rabín progresivní židovské komunity David Maxa, docent religionistiky Zdeněk Vojtíšek či tajemník Ekumenické rady církví Petr Jan Vinš. 

Rabín Karol Sidon
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Rabín Karol Sidon připomněl, že motivace lidí, kteří se odmítají očkovat, může být v určitém smyslu stejná, jako u lidí, kteří se proti covidu-19 očkovali.

„Lidé, kteří lpí na svém životě, se nechávají očkovat. A lidé, kteří z jiných důvodů lpí na svém životě, se nenechávají očkovat,“ zamyslel se pro Českou televizi rabín.

Za celou dobu epidemie od začátku loňského března bylo v Česku zaznamenáno asi 2,47 milionu případů nákazy a zemřelo 36 061 lidí s covidem-19. Poslední měsíc epidemie slábne, panují však obavy z nové vlny v souvislosti s variantou omikron.

Abrahámovská náboženství mají společný původ

Iniciativa Společný hlas, která akci organizovala, prezentuje myšlenky abrahámovských náboženství v České republice a soustředí se na mezináboženský dialog. Od roku 2010 organizuje setkání, přednášky, diskuse a akce pro mladé lidi. Na přípravě akce se podílel i zvláštní zmocněnec pro holocaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání ministerstva zahraničí.

Abrahámovská náboženství jsou náboženské systémy, které svou duchovní tradici spojují s Abrahámem, tedy zejména judaismus, křesťanství a islám, světová náboženství, která jsou přímo či nepřímo ovlivněna starověkým židovským náboženstvím.