V sobotu přibylo skoro 11 tisíc případů covidu. Pochopte závažnost situace, vyzývá olomoucký hejtman

Nových případů koronaviru v mezitýdenním srovnání ubylo počtvrté v tomto týdnu. V sobotu testy odhalily 10 967 nakažených, to je o zhruba patnáct set méně než před týdnem. V nemocnicích bylo uplynulý den 6431 pacientů s covidem-19, z toho víc než tisíc ve vážném stavu. Počet hospitalizovaných se oproti předchozím dnům, kdy se pohyboval kolem sedmi tisíc, snížil. Oproti minulé sobotě je nicméně v nemocnicích o skoro 250 lidí víc. Olomoucký hejtman zveřejnil video, ve kterém společně se starosty měst v kraji vyzývá lidi k obezřetnosti a pochopení závažnosti situace.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Reprodukční číslo se několik dnů drží pod zlomovou hranicí jedna, což svědčí o zpomalování epidemie koronaviru. K neděli kleslo z 0,92 na 0,89. Pokud se počítá za posledních 14 dní, má hodnotu 1,01, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Na 100 tisíc obyvatel za sedm dní připadá k neděli 1096 potvrzených případů. Takzvané incidenční číslo v posledních dnech klesá, je také bezmála o sto nižší než minulou sobotu.

Zátěž nemocnic i pozitivita testů jsou stále vysoké

Nynější vývoj epidemie podle některých prognóz může znamenat počátek zpomaleného šíření nákazy, zátěž nemocnic ale zůstává dál enormní. Z 6431 hospitalizovaných je přes tisíc ve vážném stavu a z nich 918 leží na jednotkách intenzivní péče. Z těch, kteří jsou na JIP, je skoro 70 procent neočkovaných.

Výhled zátěže nemocnic není optimistický, zůstane vysoká do Vánoc, řekl v ČT šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Je podle něj ale zvládnutelná díky kapacitám lůžkové péče. „Je mi líto, ale predikce pro zátěž nemocnic pro další týdny nemůže být úplně optimistická,“ uvedl.

Klíčovým ukazatelem je kromě obsazenosti nemocnic také pozitivita testů, která zůstává dál vysoká, ale už neroste. U lidí s příznaky nemoci se prokáže nákaza u každého třetího.

Mezitýdenní pokles nově zjištěných případů koronaviru zaznamenaly statistiky v tomto týdnu v úterý, čtvrtek, pátek i sobotu. Denní počty pozitivně testovaných však dál zůstávají vysoké, dvakrát překročily 21 tisíc.

Podle Duška je pandemie, co se týče nově nakažených, na vrcholu nebo i za ním. Varoval ale před „poměrně rizikovými hodnotami“ klíčových pandemických ukazatelů, jako je relativní pozitivita testů nebo relativně vysoký podíl symptomatických záchytů nemoci a komplikovaných případů. Vysoké je i číslo šíření nemoci mezi ohroženými skupinami. Denně podle něj mezi nakaženými přibývá v průměru víc než 1800 zranitelných lidí, z nichž až třiceti procentům hrozí vážné komplikace. „V důsledku toho sledujeme vysoké příjmy do nemocnic,“ vysvětlil.

Denně umírá přes sto lidí

Novým koronavirem se v Česku od loňského března prokazatelně nakazilo 2,24 milionu lidí, z nich 33 665 zemřelo. Od poloviny listopadu umírá s covidem kolem stovky pacientů denně. Za středu 1. prosince statistiky evidují podle aktualizovaných údajů 136 zemřelých s potvrzenou nákazou, nejvíc za jeden den od začátku dubna.

Zbrzdit epidemii a zmírnit zátěž nemocnic má pomoci očkování včetně posilující dávky vakcíny, pro kterou si v Česku přišel už milion lidí – ale zdaleka ne všichni, kteří by mohli. Nárok na ni mají lidé půl roku po ukončené vakcinaci, lidé nad 60 let a chronicky nemocní už po pěti měsících. V současné době má třetí dávku 58,4 procenta lidí, kteří na ni mají nárok, uvedli na Twitteru zástupci projektu Chytrá karanténa. Z těch, kterým je víc než 60 let, dostalo posilovací dávku 66 procent.

Od ledna se platnost očkovacích certifikátů proti covidu zkrátí na devět měsíců a pro prodloužení bude nutné se znovu očkovat.

V sobotu se nechalo očkovat přes 30 tisíc lidí

V poslední době počty rozdaných dávek vakcíny stoupají, většina připadá právě na posilující dávky. V sobotu zdravotníci aplikovali 30 500 dávek vakcíny, o třetinu víc než před týdnem, z nich bylo víc 25 tisíc posilujících.

Pro takzvaný booster si nyní nejčastěji chodí lidé například do pražského Kongresového centra - podle projektového manažera Metropolitního očkovacího centra Praha Stanislava Zezulky v osmdesáti procentech případů. Denně tam naočkují až čtrnáct set lidí a kapacity chtějí ještě navyšovat.  Zájem vnímají také v Ostravě - i tam o posilující dávku. Aby se netvořily fronty, přidala ostravská fakultní nemocnice tři očkovací boxy. Celkem jich tak je ve velkokapacitním očkovacím centru na Černé louce devět.

Dosud zdravotníci od konce loňského prosince podali 13,8 milionu dávek, dokončené očkování má v zemi s 10,7 milionu obyvatel okolo 6,4 milionu lidí. Očkovat se mohou zájemci od 12 let, v polovině prosince se otevře registrace i pro děti od pěti do 11 let. Bez očkování či dokladu o prodělané nemoci se dospělí nyní až na výjimky nedostanou například do restaurací, nemohou využít služby jako kadeřnictví nebo se kromě pracovních cest ubytovat.

Laboratoře v sobotu prověřily na přítomnost koronaviru podle průběžných údajů zhruba 65 tisíc PCR testů a přes šest tisíc antigenních, celkově méně než před týdnem. Týdenní průměr pozitivních testů se zhruba od poloviny listopadu pohybuje u diagnostických indikací kolem 35 procent, tedy u testů pro lidi s příznaky onemocnění. V případě epidemiologické indikace, kdy se testuje po rizikovém kontaktu, je to kolem 15 procent. U preventivního a plošného testování se covid prokáže u osmi procent vzorků.

Jurečka: Nová vláda povinné očkování nad 60 let zruší

Nastupující vláda Petra Fialy (ODS) zruší paragraf chystané vyhlášky, která stanovuje povinné očkování proti covidu-19 pro lidi nad 60 let. V České televizi to řekl kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pokud některé profesní skupiny budou s povinným očkováním v jejich oblasti souhlasit, vláda jim podle Jurečky vyjde vstříc.

Vyhlášku o povinném očkování, která má platit od března příštího roku, připravilo ministerstvo zdravotnictví pod vedením ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO). Ten v neděli pro CNN Prima News řekl, že neplánuje vydání vyhlášky zrušit. „Vyhlášku vydám tak, jak jsme plánovali. Myslím si, že je to správná cesta,“ uvedl. Příští týden by měla vyjít ve Sbírce zákonů.

Podle vyhlášky se povinné očkování bude týkat zdravotníků, zaměstnanců v sociálních službách, vojáků a složek integrovaného záchranného systému. Očkovat by se podle návrhu měli dát také strážníci městské policie, dobrovolní hasiči, medici nebo studenti zdravotnických škol. Povinnost bude platit i pro lidi nad 60 let, s čímž nesouhlasí zástupci budoucí vlády ani vakcinologická společnost.

Případné nové kroky ke zlepšení epidemické situace v pondělí znovu projedná Rada vlády pro zdravotní rizika. Ministerstvo zdravotnictví přichází i s návrhy na plošná omezení. „Jsou to opatření jako početní redukce hromadných akcí ve vnějších a vnitřních prostorech a návrh respirátorů do škol,“ nastínila náměstkyně šéfa resotrtu Martina Koziar Vašáková.

V pátek o možných restrikcích debatovalo ministerstvo s týmem nastupujícího kabinetu. Ne ve všem se shodli. Vznikající kabinet už dříve vyzval, aby případná omezení na dobu před Vánoci a během nich znali lidé co nejdříve.

Události: Počty nakažených zůstávají rizikové, rada vlády projedná případná další opatření (zdroj: ČT24)

Hejtman a starostové vyzývají lidi k obezřetnosti

Olomoucký hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) ve veřejné výzvě apeluje na všechny obyvatele kraje, aby dbali na své zdraví, zdraví svých rodin a svého okolí. „Naléhavě vyzývám všechny spoluobčany: Pochopte, prosím, závažnost epidemické situace, ve které se nacházíme. Apeluji na osobní zodpovědnost každého z nás. Pokud budete v místě s větší koncentrací lidí, dodržujte základní opatření – respirátory, hygiena rukou a rozestupy jsou nutností. A stále platí, že nejúčinnější ochranou proti covidu je očkování,“ uvedl ve výzvě hejtman.

K videu se veřejně připojili primátoři Prostějova, Přerova a Olomouce, ale i starostové Šumperka, Litovle, Jeseníku, Šternberka, Uničova, Zábřehu, Konice i starosta Hranic. „S ohledem na vážnost situace se připojujeme k výzvě rady a hejtmana Olomouckého kraje,“ uvedl starosta Hranic Jiří Kudláček.

Hejtman Suchánek již v polovině listopadu apeloval na starosty třinácti obcí s rozšířenou působností kvůli otázce konání hromadných akcí včetně vánočních trhů, jejichž pořádání nakonec učinila přítrž koronavirová opatření.

V Olomouckém kraji začaly počty nákaz covidem-19 za poslední dny klesat. Za pátek přibylo 1512 případů, což je o 270 méně než před týdnem. V sobotu hygienici zaznamenali 517 případů, což je o 120 méně než před týdnem. Nižší počty v porovnání s předchozím týdnem zaznamenali hygienici také v úterý a ve čtvrtek, rozdíl činil až 1300 případů.